Amgen: Dejstvo leka Lumakrasa na rak pluća

Amgen: Dejstvo leka Lumakrasa na rak pluća

Prve rezultate o ispitivanju Lumakrasa kompanije Amgen Inc objavila je u utorak Svetska konferencija o raku pluća (VCLC), ali su organizatori sastanka odlučili da do 7. avgusta odlože predstavljanje celokupnih rezultata dugo očekivane studije koja govori o u kombinaciji sa lekovima koji pomažu imuni sistem da napada rak.

Studija, koja će biti prvi izveštaj o tome koliko dobro Lumakras funkcioniše u kombinaciji sa imunoterapijom – Merck & Co Keitruda i Roche Holding AG (ROG.S) Tecentrik – izabrana je da bude deo programa za štampu na sastanku organizacije u Beču, VCLC rekao je portparol Kris Martin.

Lumakras je oralni lek dizajniran za ciljanje mutiranog oblika gena poznatog kao KRAS koji se javlja u oko 13% karcinoma pluća ne-malih ćelija (NSCLC), najčešćeg tipa raka pluća, i ređe kod nekih drugih solidnih tumora. .

Podaci iz male studije o Lumakrasu u kombinaciji sa lekom koji cilja na drugačiji pokretač rasta raka poznat kao SHP2 pokazali su da su od 11 uznapredovalih pacijenata sa NSCLC, 3 potvrdila smanjenje tumora, a 7 imalo stabilnu bolest.

Od četiri pacijenta sa NSCLC koji su primili najviše testirane doze drugog leka – RMC-4630 od Revolution Medicine (RVMD.O) i Sanofi (SASI.PA) – tri su odgovorila na lečenje i svi su imali kontrolu bolesti, rekli su istraživači.

Lumakras je prošle godine odobrila američka Uprava za hranu i lekove za uznapredovale pacijente sa rakom pluća sa KRAS mutacijama čija se bolest pogoršala nakon lečenja hemoterapijom ili drugim lekovima.

Amgen ima za cilj da proširi odobrene upotrebe za Lumakras, uključujući u kombinaciji sa drugim terapijama za lečenje ljudi sa rakom pluća u ranijoj fazi.

Analitičari sa Volstrita u proseku očekuju da će prodaja Lumakrasa premašiti milijardu dolara godišnje do 2024, prema Refinitivu.

Investitori su bili posebno zainteresovani da vide kako se Amgenov lek meri u odnosu na eksperimentalni KRAS lek adagrasib kompanije Mirati Therapeutics Inc (MRTKS.O).

Očekuje se da će Amgen, koji je dobio ubrzano odobrenje FDA za Lumakras, objaviti potvrdne podatke o ispitivanju pre kraja ove godine.