Potrošačka inflacija u Kini dostigla je dvogodišnji maksimum

Potrošačka inflacija u Kini dostigla je dvogodišnji maksimum

Potrošačke cene u Kini porasle su 2,5 odsto u junu u odnosu na godinu dana ranije, nadmašivši očekivanja ekonomista o porastu od 2,4 odsto, objavili su u subotu podaci Nacionalnog biroa za statistiku.

Objavljeni brojevi pokazuju najveći tempo u poslednje dve godine i porede se sa rastom od 2,1% zabeleženim u maju. Cene hrane su u junu porasle za 2,9% u odnosu na prethodnu godinu, dok su cene neprehrambenih proizvoda porasle za 2,5% prošlog meseca, u odnosu na prethodnu godinu, što je takođe poraslo u odnosu na majski rast od 2,3%.

Iako je potražnja potrošača i dalje slaba zbog kineskih strogih mera kontrole Covida, zajedno sa sporadičnim izbijanjima, ubrzanje potrošačkih cena pripisuje se rastućoj ceni svinjskog mesa i energije.

Svinjetina je ključni proizvod u kineskoj korpi indeksa potrošačkih cena. Cene mesa su u junu pale sporije od 6%, nakon pada od 21,1% u maju. Na mesečnom nivou cene svinjskog mesa su porasle za 2,9%.

„CPI je nastavio da raste u junu i popeo se na najviši nivo za dve godine“, rekao je za SCMP Zhang Zhivei, glavni ekonomista u Pinpoint Asset Management.

„Očekujemo da će inflacija CPI nastaviti da raste u drugoj polovini, pošto se domaća privreda oporavlja od blokade u prvoj, a ciklus cena svinjskog mesa postaje inflatorni nakon dugog perioda deflacije.

U međuvremenu, indeks cena proizvođača koji odražava cene koje fabrike naplaćuju veletrgovcima za proizvode porastao je za 6,1% u junu, ali je opao sa rasta od 6,4% u maju. Ovo je bilo iznad očekivanja, s tim što se očekivalo da će se PPI povećati za 6%.

Kineske vlasti postavile su cilj za ekonomski rast od oko 5,5% ove godine, ali analitičari očekuju da će on biti kratak, a GlobalData predviđa rast od 4,1% u 2022.