Evropska komisija: Ruski ratni zločini podsetili su svet na genocid u Srebrenici

Evropska komisija: Ruski ratni zločini podsetili su svet na genocid u Srebrenici

Ruska ničim izazvana agresija na Ukrajinu i masovna ubistva civila na teritorijama koje su privremeno okupirali ruski osvajači podsetili su svet na genocid u Srebrenici (grad u istočnoj Bosni i Hercegovini), koja je i dalje jedna od najmračnijih stranica evropske istorije.

Ovo su rekli visoki predstavnik/potpredsjednik EU Josep Borrell i komesar Oliver Varhelii u izjavi povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici, gdje je ubijeno na hiljade muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana, prenosi Ukrinform.

„Poštujemo 27. godinu sjećanje na sve žrtve i sve nestale genocida u Srebrenici. Stojimo zajedno, u tuzi, sa njihovim rođacima i prijateljima koji su preživjeli genocid. Međutim, ni danas ne možemo prihvatiti mir za Naravno. Neopravdana i ničim izazvana agresija Rusije na Ukrajinu vratila je brutalni rat na naš kontinent. Masovna ubistva i ratni zločini koje vidimo u Ukrajini vraćaju živa sećanja na one koji su svedočili u ratu na Zapadnom Balkanu 1990-ih“, navodi se u saopštenju. rekao.

Dodaje se da je pod ovim uslovima „više nego ikada naša dužnost da se sećamo genocida u Srebrenici, kao dela naše zajedničke evropske istorije“.

Borel i Varhelji su u zajedničkoj izjavi istakli da „kako vidimo da su bezbednost i stabilnost Evrope i međunarodni poredak zasnovan na pravilima duboko poljuljani, podsećamo se na potrebu da ustanemo u odbranu mira, ljudskog dostojanstva i univerzalnih vrednosti“.

„Evropa nije zaboravila šta se desilo u Srebrenici i sopstvenu odgovornost što nismo mogli da sprečimo i zaustavimo genocid. U Srebrenici je propala Evropa i mi smo suočeni sa našom sramotom“, navodi se u saopštenju.