Južna Koreja detektuje pucnje koje je navodno ispalila Severna Koreja

Južna Koreja detektuje pucnje koje je navodno ispalila Severna Koreja

Vojska Južne Koreje saopštila je u nedelju da je detektovala putanje nečega što je izgledalo kao hice koje je ispalila Severna Koreja, verovatno iz višecevnih raketnih bacača.

Zajednički načelnik štaba Južne Koreje saopštio je da su pucnji otkriveni posle 18 časova. i da je vojska pojačala nivo nadzora i uzbune, bez pominjanja bilo kakvog daljeg odgovora.

Severna Koreja često testira MLR-ove tokom vojnih vežbi, a poslednjih godina je razvila i veće verzije takvih raketa. Manje rakete i projektili se smatraju centralnim u planovima Severne Koreje za napad na ciljeve u Južnoj Koreji u slučaju sukoba.

Ove godine Severna Koreja je probno ispalila niz projektila, uključujući od svoje najveće interkontinentalne balističke rakete do svojih malih MLR-ova. Sve su zabranjene rezolucijama Saveta bezbednosti UN koje su uvele sankcije na razvoj raketa Severne Koreje.

Južna Koreja sprovodi sistem za artiljerijsko presretanje vredan 2,6 milijardi dolara, sličan izraelskom „Gvozdenoj kupoli“, dizajniran da zaštiti od severnokorejskog arsenala topova i raketa dugog dometa.

Veliki deo oblasti oko Seula, glavnog grada, dom je oko polovine stanovništva od 52 miliona, i u dometu je severnokorejskih topova dugog dometa i višecevnih raketnih bacača.

Sjedinjene Države stacioniraju oko 28.500 vojnika u Južnoj Koreji, gde oni treniraju zajedno sa južnokorejskim trupama kako bi se suprotstavili Severnoj Koreji. Saveznici su izveli sopstvene raketne vežbe kao odgovor na neka od prethodnih lansiranja Severne Koreje.