Rakete lansirane iz Rusije pogodile su Harkov za 30 do 40 sekundi

Rakete lansirane iz Rusije pogodile su Harkov za 30 do 40 sekundi

Zbog hitne raketne pretnje, vlasti pozivaju stanovnike Harkova da ne izlaze iz svojih domova bez hitne potrebe, jer rakete ispaljene sa ruske teritorije mogu da stignu do grada za samo 30 sekundi, a samo deo njih može biti oboren.

To je rekao Oleh Sinjehubov, načelnik Oblasne vojne uprave Harkov, koji je govorio na nacionalnom teletonu, prenosi Ukrinform.

„Previše smo blizu granice sa Ruskom Federacijom – to je samo oko 40 kilometara. A vreme dolaska projektila je od 30 do 40 sekundi. Dakle, premalo je vremena da se ljudi sklone. Ne smete zanemariti sirene za vazdušni napad, morate se odmah skloniti“, rekao je Sinjehubov.

„Broj pristiglih nije jednak broju raketa lansiranih sa teritorije Ruske Federacije. Nažalost, ne možemo sve da otkrivamo, ali verujte mi, naše Oružane snage rade na tome da nas pogodi što manje projektila. Znamo koliko ih lansira i koliko nažalost još uvek pogađa ciljeve. Osim toga, neprijatelj ispaljuje rakete na šumske pojaseve, polja i deponije smeća, kao u gradu Balakleja. Ovo je vrsta rata koju oni vode“, rekao je načelnik uprave.

On je dodao da se linija fronta u regionu nije promenila poslednjih dana jer neprijatelj nije uspeo da napreduje ni na jednom području. Nastavljaju se intenzivni vatreni obračuni na severnom, severoistočnom i izijumskom pravcu.

Šef administracije je naglasio da zauzimanje grada Harkova i čitavog regiona ostaju osnovni ciljevi za Rusiju, ali vlasti rade danonoćno na jačanju odbrane.

Kako je saopšteno, u popodnevnim satima 9. jula, usled ruskog raketnog napada na stambeni blok u centru Harkova, tri civila, među kojima je i jedno dete (12), hospitalizovana su sa povredama različite težine, dok su još četiri osobe pružio prvu pomoć na licu mesta. Srušena je dvospratna zgrada, a još jedna oštećena.

U noći 10. jula, neprijatelj je izveo raketne napade na Osnovjanski i Slobidski okrug. Uništeni su škola i stambeni objekat, a oštećen je lokalni rehabilitacioni objekat. U udaru je povređeno jedno lice.

Harkov je izložen svakodnevnim udarima Rusije više od pet nedelja zaredom.