Rusi voze vojnu opremu preko Mariupolja ka Berdjansku

Rusi voze vojnu opremu preko Mariupolja ka Berdjansku

Ruski osvajači nastavljaju da voze svoju vojnu opremu kroz Mariupolj: 9. jula velika kolona opreme i pet autobusa sa vojnim osobljem krenuli su ka privremeno zauzetom Berdjansku i liniji fronta.

Petro Andriuščenko, savetnik gradonačelnika Mariupolja, preneo je ovo u Telegramu, preneo je Ukrinform.

„Juče, posle 13 časova po lokalnom vremenu, veliki konvoj opreme sa oznakom V i pet autobusa sa vojnim osobljem, koji je dan ranije ušao u Mariupolj, krenuo je za grad Berdjansk. Takođe, deo vojne opreme iz skladišta lokaliteti širom Mariupolja pridružili su se konvoju“, napisao je zvaničnik.

Kako prenosi Ukrinform, u luci Mariupolj okupatori su obnovili uvoz goriva i vojne opreme i izvoz opljačkane robe. Skladišta municije se nalaze u stambenim naseljima.

Agresija Rusije izazvala je jednu od najvećih humanitarnih katastrofa u Mariupolju. Grad je gotovo potpuno uništen neprijateljskim granatiranjem, uključujući lokalna preduzeća, komunalnu infrastrukturu, škole, vrtiće, bolnice i stambene zgrade.

Danas Mariupolj nema normalno snabdevanje strujom, vodom i gasom. Od ruske invazije, u gradu je ubijeno oko 22.000 civila. Više od 50.000 je deportovano u Rusiju i na privremeno okupirane teritorije Donjecke oblasti.

Trenutno je u blokiranom gradu ostalo više od 100.000 stanovnika. Mariupolj se suočava sa ekološkom katastrofom i izbijanjem zaraznih bolesti.