Poljska navodi nemački pritisak da uvede evro

Poljska navodi nemački pritisak da uvede evro

Guverner poljske centralne banke Adam Glapinski rekao je u petak da Nemačka vrši pritisak na njegovu zemlju da usvoji evro. Prema Bloombergu, regulator je obećao da će to sprečiti sve dok je on zadužen za monetarnu politiku.

Publikacija navodi da je Glapinskog kritikovao lider poljske opozicione stranke Donald Tusk zbog najveće inflacije u poslednjih četvrt veka.

Glapinski je umanjio napade, tvrdeći da su oni verovatno bili motivisani ljudima koji su želeli da nateraju Poljsku da odbaci zlotu za evro.

„Postoji ogroman pritisak od jednog od naših suseda da gurne Poljsku u evro, a mi da pomognemo u izgradnji evropske super-države“, rekao je Glapinski na konferenciji za novinare u Varšavi, prenosi Blumberg.

Poljska se pridružila Evropskoj uniji 2004. godine, ali ne koristi evro kao svoju valutu. Međutim, prema uslovima Ugovora o pristupanju sa EU, sve nove države članice treba da učestvuju u ekonomskoj i monetarnoj uniji od datuma pristupanja. To znači da je Poljska u obavezi da svoju valutu, zlotu, na kraju zameni evrom.

Aktuelna vlast se više puta protivila pridruživanju evrozoni u dogledno vreme. „Radi se o tome da Poljska zadrži svoju nezavisnost i suverenitet“, naglasio je Glapinski.