Zelenski se izjasnio o ograničavanju prava građana

Zelenski se izjasnio o ograničavanju prava građana

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je, komentarišući kontroverznu najavu vojske o ograničavanju kretanja građana, rekao da se ova naredba mora poništiti jer „greške treba ispraviti“.

U utorak je glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni saopštio da svi muškarci između 18 i 60 godina koji su obveznici vojne službe moraju da dobiju dozvolu lokalne kancelarije za regrutaciju ako žele da napuste svoje registrovano područje. Sledećeg dana, nakon široko rasprostranjenih kritika i ukora od strane predsednika, naredba je poništena.

„Sredili smo to i razmotrili detalje jučerašnje odluke. Odluka mora biti poništena“, rekao je Zelenski na brifingu za novinare u sredu, dodajući da „detalji pokazuju da je odluka bila pogrešna“.

Naglasio je da između njega i vojske „nije bilo nesporazuma“.

„Postoji rat. Moramo da radimo kao jedan tim. Ovako radimo. Ako postoji bilo kakva nedoslednost, onda se ove greške moraju ispraviti. Oni su mali u poređenju sa snagom koju pokazuju naša država, ukrajinski narod i Oružane snage“, rekao je Zelenski.

Ubrzo nakon objavljivanja Zalužnijevog naređenja u utorak, Jevgenija Rjabeka, koordinatorka pokreta advokata Oružanih snaga Ukrajine, priznala je da bi formulacija dokumenta mogla biti „malo nerazumljiva“. Ona je pojasnila da je dobijanje dozvole za kretanje po zemlji neophodno samo za muškarce koji žele da promene mesto stanovanja i registraciju, dok je svako drugi mogao da putuje po zemlji bez dodatnog ovlašćenja.

Uprkos ovim uveravanjima, Zalužnijev nalog je odmah postao meta oštrih kritika. Poslanica Roksolana Pidlaša oglasila se na Fejsbuku da osudi „glupost” koja bi, prema njenom mišljenju, mogla imati teške posledice.

„Odluka da bez dozvole vojne komisije muškarci (a uskoro i žene) ne mogu da napuste svoj grad prebivališta je besmislica koja će izazvati društvenu eksploziju i kolaps privrede“, rekla je ona.

U utorak uveče, Zelenski se osvrnuo na to pitanje, tražeći od vojske da ubuduće ne donosi ovakve odluke bez konsultacija sa njim. On je takođe obećao da će ovaj slučaj rešiti.

U sredu popodne, posle sastanka sa predsednikom, Zalužni je saopštio da je jučerašnja odluka poništena. On je naglasio da naredba „nije stvorila obaveze ili ograničenja prava i sloboda građana Ukrajine“. Međutim, komandant je priznao da je to „izazvalo brojne manipulacije, pogrešno tumačenje, pa čak i nezakonite radnje za sprečavanje kretanja građana“, što je pretilo da diskredituje ukrajinske oružane snage.

Od pokretanja ruske vojne ofanzive krajem februara muškarcima starosti od 18 do 60 godina zabranjeno je napuštanje teritorije Ukrajine.