Dva britanska ministra podnela ostavke u znak protesta

Dva britanska ministra podnela ostavke u znak protesta

Ministri zdravlja i finansija Velike Britanije – Sajid Džavid i Riši Sunak – istovremeno su u utorak najavili ostavke zbog neslaganja sa postupkom aktuelnog premijera, lidera Konzervativne stranke Borisa Džonsona, prenosi „Evropska istina“.

„Mi (Konzervativna stranka) možda nismo uvek bili popularni, ali smo delovali kompetentno u nacionalnom interesu. Nažalost, u sadašnjim uslovima, javnost veruje da nismo ni jedno ni drugo“, napisao je Džavid u pismu ostavke.

Obraćajući se Džonsonu, bivši ministar zdravlja je rekao da mu je „jasno da se situacija neće promeniti pod vašim rukovodstvom, pa ste i vi izgubili moje poverenje”.

Slične argumente izneo je i Riši Sunak u svom pismu: „Javnost s pravom očekuje od vlade da se ponaša na odgovarajući, kompetentan i ozbiljan način. Smatram da se za ove standarde vredi boriti i zato podnosim ostavku.

Ministri nisu precizirali razlog za ostavku, ali se ona odvija u pozadini još jednog domaćeg političkog skandala u Velikoj Britaniji, u koji je indirektno umešan premijer Džonson.

Kris Pinčer, koji je optužen za maltretiranje dvojice muških kolega, prošle nedelje je podneo ostavku na mesto zamenika „parlamentarnog biča” (člana parlamenta odgovornog za partijsku disciplinu) konzervativaca.

Kasnije se ispostavilo da je istraga o navodima bila u toku najmanje od 2019. godine, ali je Dauning strit negirao bilo kakvu informaciju. Ipak, Pinčer je ponovo imenovan na istu poziciju 2022.

Pa ipak, dan ranije je bivši parlamentarni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije lord Mekdonald rekao da Džonsonova kancelarija laže, a zapravo je bio upoznat sa optužbama pre imenovanja.

Sam Džonson je to priznao u intervjuu objavljenom neposredno pre ostavke dvojice ministara, prenosi Skaj njuz.

Podsetimo, poslanici britanskog parlamenta su 6. juna pokrenuli inicijativu za izglasavanje nepoverenja premijeru Borisu Džonsonu, ali za to nije bilo dovoljno glasova.