Nacionalna garda Ukrajine: U blizini Lisičanska, grada koji nije opkoljen, vode se žestoke borbe

Nacionalna garda Ukrajine: U blizini Lisičanska, grada koji nije opkoljen, vode se žestoke borbe

Situacija na istoku Ukrajine trenutno je najteža u Lisičanskom i Bahmutskom pravcu, kao i u Harkovskoj oblasti.

Ovo je ukrajinskim TV kanalima rekao portparol Nacionalne garde Ukrajine Ruslan Muzičuk, prenosi Ukrinform.

„Proteklih dana, kako se vidi iz izveštaja Generalštaba, situacija je najteža na pravcu Lisičansk, Bahmutsk i u rejonu Harkova. Na pravcu Slovanska neprijatelj pokušava da izvede jurišne operacije i poboljšati svoju taktičku poziciju“, rekao je on.

On je dodao da je cilj neprijatelja preuzimanje pune kontrole nad regionom Donjeck i Lugansk.

Muzičuk je pojasnio da se u blizini Lisičanska trenutno vode žestoke borbe, ali sam grad nije opkoljen i kontrolišu ga ukrajinske snage.

Istovremeno, postoji velika opasnost od raketnog i artiljerijskog gađanja južnih i severnih regiona Ukrajine, uključujući pogranične oblasti Sumske i Černigovske oblasti.

Istovremeno, Muzičuk je dodao da su na početku sveopšte invazije na Ukrajinu ruske snage koristile modernije rakete. „Sada se koriste rakete sovjetske proizvodnje. Međutim, one nisu ništa manje opasne“, rekao je on.

Muzičuk je rekao da i Nacionalna policija i Nacionalna garda preduzimaju mnoge mere za jačanje ukrajinskih pograničnih regiona, uključujući delove granice sa Belorusijom.

Tamo se, pored akcija vezanih za direktno jačanje državne granice, preduzimaju i preventivne mere prema pojedincima koji mogu da sarađuju sa neprijateljem i daju informacije za izvođenje udara“, rekao je on.