Nezavisna komisija kritikovala odluku vlade Danske

Nezavisna komisija kritikovala odluku vlade Danske

Nezavisna komisija koja istražuje postupke danske vlade tokom epidemije COVID-19 kritikovala je odluku da se uspavljuju milioni minka u kojima je pronađena nova varijanta korona virusa, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na DR.

Komisija je utvrdila da je danska premijerka Matte Frederiksen lagala kada je objavila svoju odluku da uspava mink u novembru 2020. godine – kasnije je utvrđeno da je to nezakonito.

Istovremeno, komisija je potvrdila objašnjenje Frederiksen, koja je rekla da nije upoznata sa nedostatkom dovoljnih zakonskih osnova za takvu odluku.

Bivši ministar životne sredine i hrane Mogens Jensen, šef odeljenja premijerke Barbare Bertelsen i šef nacionalne policije Torkild Fogde odgovorni su za odluku da se uspavljuju milioni minkova.
Danska će produžiti zabranu uzgoja minka za još godinu dana

Iako komisija nema ovlašćenja da daje pravnu ocenu postupanja ministara, njene nalaze može uzeti u obzir parlament, koji će doneti konačnu odluku o procesuiranju članova vlade.

Što se tiče premijerke Frederiksen, ona se suočava sa zvaničnom opomenom; njen slučaj može da razmatra i specijalni sud za opoziv, što je retkost u Danskoj.

Danski premijer je u četvrtak bio na samitu NATO-a u Madridu i još nije komentarisao odluku komisije.

Podsetimo, krajem prošle godine u Danskoj je ubijeno više od 15 miliona minka nakon otkrića pacijenata sa mutiranim sojem korona virusa, koji je viđen kao pretnja po ljude. Ova odluka i kasniji problemi sa zakopavanjem odbijene kune izazvali su oštre kritike premijerke Mette Frederiksen.