Hag izdao nalog za hapšenje trojice učesnika rata u Gruziji

Hag izdao nalog za hapšenje trojice učesnika rata u Gruziji

Međunarodni krivični sud u Hagu izdao je nalog za hapšenje trojice bivših zvaničnika takozvane Južne Osetije u okviru istrage o ratu Rusije protiv Gruzije 2008. godine, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na pres-službu suda.

Veće od troje sudija MKS-a nedelju dana ranije, na zahtev tužioca suda, priznalo je da ima dovoljno osnova da trojica osumnjičenih u rusko-gruzijskom ratu 2008. budu pozvani na odgovornost za ratne zločine.

To su Mihail Mindžajev (bivši šef Ministarstva unutrašnjih poslova Južne Osetije), Hamlet Gučmazov („šef pritvorskog centra MUP-a”) i David Sanakojev („Komesar predsednika Južne Osetije za ljudska prava”).

Oni su optuženi za učešće u epizodama otmice etničkih gruzijskih civila u takozvanoj Južnoj Osetiji tokom rata, koji su bili zatočeni, držani u teškim uslovima u istražnom zatvoru i podvrgnuti maltretiranju.

Nakon toga, Rusija i takozvane vlasti takozvane Južne Osetije koristile su zatočene civile za razmenu zarobljenika, primoravajući ih da napuste svoje domove.

Pretpretresno veće je naložilo sekretaru Međunarodnog krivičnog suda Piteru Luisu da pripremi zahtev za saradnju na pritvaranju i privođenju osumnjičenih pred suđenje.

Podsetimo, početkom 2016. godine Međunarodni krivični sud u Hagu odlučio je da pokrene istragu o zločinima počinjenim u Južnoj Osetiji 2008. godine.

Tužilac ISS je izvestio o svedočenju da su „de fakto vlasti Južne Osetije“ ubile 113 etničkih Gruzijaca tokom operacije nasilnog iseljavanja iz samoproglašene republike. Iseljeno je do 18,5 hiljada ljudi, a uništeno je oko pet hiljada kuća.