Nemačka: Rusija bi mogla da prekine isporuke gasa Severnom toku-1 u julu

Nemačka: Rusija bi mogla da prekine isporuke gasa Severnom toku-1 u julu

Rusija možda neće nastaviti isporuku prirodnog gasa Evropi preko gasovoda Severni tok-1 nakon popravke zakazane za sledeći mesec, izjavio je nemački vicekancelar Robert Habek, piše DV.

Gabek je rekao da je „blokada“ gasovoda moguća od 11. jula, kada treba da počnu redovne popravke. Prema njegovim rečima, prošlog leta operacija je podrazumevala zatvaranje gasovoda na oko 10 dana.

„Ali s obzirom na ono što smo videli, ne bi bilo tako čudno da se otkrije neki mali tehnički detalj, a onda kažu: ‘Ne možemo ponovo da ga uključimo; sada smo našli nešto tokom održavanja i to je to“, rekao je Habek.

Ranije je nemački kancelar Olaf Šolc optužio Rusiju da iznosi pogrešne razloge za smanjenje tokova gasa kroz gasovod Severni tok-1, sugerišući da je pravi razlog politički.

Nemačka vlada proučava planove za eksproprijaciju dela Severnog toka-2, koji se nalazi na teritoriji Nemačke, i povezivanje sa plutajućim LNG terminalom.

S obzirom na nagli pad isporuka gasa iz Rusije, nemačka savezna vlada je proglasila nivo uzbune u takozvanom planu za vanredne situacije za gas.