Turska odobrila kandidaturu Švedske i Finske u NATO

Turska odobrila kandidaturu Švedske i Finske u NATO

Finski predsednik Sauli Niniste objavio je da su se Helsinki i Stokholm rešili nesuglasice sa Ankarom čime je otvoren put za prijem dve skandinavske zemlje u NATO.

Sauli Niniste oglasio se nakon sastanka tri strane u Madridu uoči početka samita NATO, javio je finski list Helsingin sanomat.

„Imali smo detaljan sastanak sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i švedskom premijerkom Magdalenom Anderson, uz podršku generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga“, naveo je u svom saopštenju Niniste.

„Kao rezultat tog sastanka, naši ministri spoljnih poslova potpisali su Memorandum o razumevanju između naših zemalja kojim se potvrđuje podrška Turske pozivanju Finske i Švedske da se pridruže NATO-u na ovonedeljnom samitu u Madridu“, ističe se u saopštenju finskog predsednika.

Dodaje se da će se konkretni koraci pristupanje Finske i Švedske NATO-u dogovoriti među NATO saveznicima u naredna dva dana.

Ankara je blokirala prijem Helsinkija i Stokholma u Alijansu pre svega zbog njihovog stava prema Radničkoj partiji Kurdistana koju turske vlasti smatraju terorističkom organizacijom.