Ruski sud odredio datum suđenja u slučaju droge američke košarkaške zvezde

Ruski sud odredio datum suđenja u slučaju droge američke košarkaške zvezde

Suđenje po optužbama za šverc droge protiv američke ženske košarkaške zvezde Britni Griner počeće 1. jula, a ruski sud produžava Grinerov pritvor za još šest meseci.

Griner se u ponedeljak pojavila u Okružnom sudu u Himikiju nedaleko od Moskve na preliminarnom ročištu, gde je potvrđen datum početka njenog suđenja, navodi ruska novinska agencija RIA.

U naočarima i sivoj majici, košarkaška zvezda je viđena kako u sudnicu vode lisice.

Ova 31-godišnjakinja je privedena zbog optužbi za drogu nakon što su u njenom prtljagu pronađene zabranjene patrone za vape hašiš po dolasku na moskovski aerodrom Šeremetjevo u februaru.

Ukoliko bude proglašena krivom po optužbama za narkotike, Griner bi mogla da se suoči sa do 10 godina zatvora.

Griner je doputovala u Rusiju da igra za ženski košarkaški tim UMMC Ekaterinburg tokom vansezone VNBA u svojoj domovini.

Prošlog meseca, zvaničnici američkog Stejt departmenta su zvanično proglasili Grinera kao „pogrešno pritvorenog“, uz optužbe da Rusija koristi dvostrukog olimpijskog šampiona kao „političkog taoca“ i navodno kao pijuna u potencijalnoj razmeni zatvorenika.

Međutim, Kremlj je odbacio te optužbe, a predsednički portparol Dmitrij Peskov je prošle nedelje rekao američkim medijima da se Grinerova mora suočiti sa zakonom kao i bilo ko drugi i da je ne treba tretirati drugačije zbog njenog statusa stranca.