Japanski premijer najavio dodatne sankcije Rusiji

Japanski premijer najavio dodatne sankcije Rusiji

Japanski premijer Kišida Fumio najavio je dodatne sankcije Rusiji, uključujući zabranu uvoza ruskog zlata, navodi NHK, prenosi Ukrinform.

Govoreći na samitu G7 u Nemačkoj, Kišida se dotakao situacije u Ukrajini, rekavši da se svet nalazi na raskrsnici istorije i da se testira da li može da održi međunarodni poredak zasnovan na pravilima.

On je primetio da okviri kao što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nisu bili u stanju da se u dovoljnoj meri izbore sa trenutnom situacijom.

Dodatne sankcije koje je najavio uključuju zabranu uvoza ruskog zlata i pružanja računovodstvenih, povereničkih i nekih drugih usluga Rusiji.

Kišida je takođe rekao da će Japan proširiti svoje mere zamrzavanja imovine kako bi obuhvatio dodatnih 70 ruskih pojedinaca i organizacija i da će primeniti zabranu izvoza za 90 organizacija povezanih sa vojskom.

Očigledno imajući na umu Kinu, Kišida je rekao da Japan odbacuje svet u kome se toleriše svaka jednostrana promena statusa kvo silom, kao što je ruska invazija na Ukrajinu.