Ukrajina zatražila od Švajcarske konzularnu podršku za Ukrajince u Rusiji

Ukrajina zatražila od Švajcarske konzularnu podršku za Ukrajince u Rusiji

Ukrajinska strana apelovala je na Švajcarsku da pomogne u pružanju konzularnih usluga za Ukrajince u Rusiji.

Kako prenosi Evropska istina, ovo je u intervjuu za švajcarske medije, uključujući La Liberte, u subotu izjavio predsednik Švajcarske Konfederacije Ignasio Kasis.

„Švajcarska je ponudila ljubaznost i Ukrajini i Rusiji. Ukrajina trenutno traži od nas podršku, uključujući i konzulat, za svoje građane u Rusiji. Trenutno razgovaramo sa Rusijom, jer je neophodno da se tri strane dogovore. Nudimo našu ljubav.“ „Kao što radimo u američko-iranskim odnosima, to promoviše poverenje u nas“, rekao je Kasis.

On je takođe rekao da se u kontekstu invazije Rusije na Ukrajinu u punom obimu, postavilo pitanje svrsishodnosti neutralnog statusa Švajcarske – posebno u kontekstu pristupanja te zemlje sankcijama EU.

„Obnavljanje sankcija EU protiv Rusije bila je politička odluka zasnovana na vrednostima sadržanim u našem ustavu“, rekao je Kasis i dodao da Rusija krši međunarodno pravo i „naše principe i vrednosti“.

Podsetimo, Švajcarska već zastupa interese gruzijskih građana u Rusiji, pošto je Tbilisi prekinuo diplomatske odnose sa Moskvom posle ruske invazije 2008. godine. Švajcarska ambasada u Tbilisiju ima odeljenje ruskih interesa, a ambasada u Moskvi ima odeljenje gruzijskih interesa.

Ukrajina je 24. februara, na dan početka rata, objavila prekid diplomatskih odnosa sa Rusijom.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je takođe pozvalo u Kijev otpravnika poslova Ukrajine u Ruskoj Federaciji Vasila Pokotila na konsultacije i počelo evakuaciju ukrajinske ambasade u Moskvi.

Istovremeno, Ukrajina nije prekinula konzularne odnose sa Rusijom – u skladu sa članom 2 Bečke konvencije o konzularnim odnosima iz 1963. godine.