Stoltenberg objasnio zašto bi samit u Madridu bio ključan za NATO

Stoltenberg objasnio zašto bi samit u Madridu bio ključan za NATO

Na samitu sledeće nedelje u Madridu, lideri NATO-a će pristati na najveću transformaciju kolektivne odbrane od kraja Hladnog rata.

O tome je u intervjuu za El Pais govorio generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, prenosi Evropska istina.

On je istakao da samit u Madridu smatra ključnim i transformativnim za NATO.

„To će biti istorijski samit iz mnogo razloga. Biće to istorijski događaj, pre svega zato što se 30 saveznika sastaje usred najveće bezbednosne krize u Evropi od kraja Drugog svetskog rata. A zajednički nastup u Madridu je moćan signal u ovim nepredvidivim i opasnim vremenima“, rekao je Stoltenberg.

Drugo, prema rečima generalnog sekretara NATO-a, ovo će biti istorijski događaj jer će Alijansa odobriti Strateški koncept NATO-a.

„Pristajemo na najveću transformaciju naše kolektivne odbrane od kraja Hladnog rata, uz povećanje broja trupa, spremnost za brz odgovor i veliku količinu gotove opreme“, rekao je on.

Očekuje se da će se saveznici dogovoriti o novom modelu za odbranu istočnog krila nakon ruske invazije na Ukrajinu. Osim toga, samit prepoznaje Rusiju kao dugoročnu pretnju.

Na samitu u Madridu biće dogovoren i novi paket pomoći Ukrajini. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski će učestvovati na sastanku na daljinu.

NATO će održati samit u Madridu od 28. do 30. juna.