Na mađarskim pumpama uvedena su ograničenja prodaje goriva

Na mađarskim pumpama uvedena su ograničenja prodaje goriva

Vozačima u Mađarskoj od petka je zabranjeno da kupuju 50 litara goriva dnevno na benzinskim pumpama u vlasništvu mađarskog MOL-a i austrijskog OMV-a, prenosi Rojters.

Mreža benzinskih pumpi je preduzela ovaj korak da spreči poremećaje izazvane vladinim ograničenjem cena.

MOL mreža je prepolovila prethodnu granicu za punjenje goriva. OMV je naveo da se njegovo ograničenje od 50 litara odnosi samo na gorivo koje se prodaje po sniženoj ceni koju je vlada uvela u novembru.
Mađarska uvodi ograničenja za dolivanje goriva u automobile stranaca

MOL, koji ima najveću mrežu benzinskih pumpi u zemlji, pozvao je na postepeno ukidanje gornje granice cena, koja je odredila maloprodajnu cenu i za benzin sa oktanskim brojem 95 i za dizel na 480 forinti (1,27 dolara) po litar.

Vlada premijera Viktora Orbana uvela je ograničenje cena do oktobra kako bi zaštitila potrošače od inflacije.

Vlada je uvela i ograničenja za automobile nemađarskih registarskih oznaka, što je izazvalo sukob sa Evropskom unijom.

„Uveli smo ovo ograničenje (za dopunu goriva)… da bismo mogli da garantujemo sigurnost snabdevanja“, rekla je agenciji portparolka MOL-a Piroška Bakoš.

Ona je dodala da kupci koji pune kanistere gorivom više nemaju pravo da ga kupuju po sniženoj ceni.

OMV, koji ima skoro 200 benzinskih stanica u Mađarskoj, takođe je rekao da će naplaćivati tržišnu cenu za gorivo koje se prodaje za kanistere.

Predsednik i izvršni direktor MOL-a Žolt Gernadi rekao je u aprilu da bi održavanje granične cene, koja je sada znatno ispod trenutnih tržišnih cena, moglo dovesti do nestašice ponude.