Ukrajina: Potpisivanje „transportnog bezviznog režima” sa EU

Ukrajina: Potpisivanje „transportnog bezviznog režima” sa EU

Određen je datum potpisivanja Posebnog sporazuma o liberalizaciji drumskog saobraćaja sa EU, koji se još naziva i „transportno bezvizni“.

Ovo je saopštio zamenik ministra za infrastrukturu Ukrajine Mustafa Najjem u etru informativnog teletona, piše „Evropska istina“ pozivajući se na UNIAN.

„Potpisivanje je zakazano za 29. jun. Možda će biti plus ili minus nekoliko dana, ali, ranije, to je 29. jun. On (sporazum) stupa na snagu odmah nakon potpisivanja“, rekao je on.

„Od 29. juna ili od početka jula naši vozači neće imati nikakve dozvole za prelazak granice prema zemljama Evropske unije ili između zemalja EU“, rekao je Najem.

On je dodao da će dozvole ostati samo u onim zemljama koje nisu članice Evropske unije i nastaviće da se pridržavaju režima licenciranja. Prema njegovim rečima, Vlada pristaje da se i u ovim zemljama ukine sistem dozvola.

Ukrajinska vlada je sa delegacijom Evropske komisije 16. juna dogovorila konačnu verziju Specijalnog sporazuma o liberalizaciji drumskog saobraćaja.

U aprilu je Igor Žovkva, zamenik šefa OPU i portparol predsednika Zelenskog, zadužen za evropske integracije, rekao Evropskoj istini o planovima za potpisivanje sporazuma o liberalizaciji teretnog saobraćaja.