Ukrajina i Francuska će zajedno istraživati ruske ratne zločine

Ukrajina i Francuska će zajedno istraživati ruske ratne zločine

Generalni tužilac Irina Venediktova potpisala je u petak deklaraciju o namerama za saradnju između Kancelarije državnog tužioca i Odeljenja za krivične poslove i pomilovanja Ministarstva pravde, Tužilaštva Apelacionog suda u Parizu i francuskog nacionalnog šaltera. -Tužilaštvo za terorizam, saopštila je pres služba Generalnog tužilaštva, piše „Evropska istina“.

Deklaracija predviđa međusobnu pravnu pomoć u vezi sa djelima u vezi sa međunarodnim oružanim sukobom kao rezultatom oružane agresije Rusije na Ukrajinu – zločini protiv čovječnosti, ratni zločini i genocid.

„U Francuskoj je već pokrenuto sedam slučajeva ratnih zločina u Ukrajini, uključujući istragu o pogibiji novinara. I po ovom pitanju razgovarali smo o mogućnosti da udružimo snage sa kolegama kako bismo postigli brz rezultat“, rekla je Venediktova.

Osim toga, francusko tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova prikupljaju iskaze žrtava i očevidaca koji su otišli ​​u Francusku i spremni su da ih preko Evrodžasta predaju Ukrajini. Pored toga, Pariz radi na zapleni ruske imovine.

Treba napomenuti da francusko antiterorističko tužilaštvo ima specijalnu jedinicu za ratne zločine. Ona imenuje pojedinačne istražitelje koji se trenutno bave događajima u Ukrajini.

Podsetimo, francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će obezbediti mobilnu laboratoriju za DNK analizu u istrazi ruskih ratnih zločina u Ukrajini.