Juul dobija privremenu odgodu da nastavi da prodaje svoje e-cigarete

Juul dobija privremenu odgodu da nastavi da prodaje svoje e-cigarete

Savezni žalbeni sud je u petak odobrio Juul Labsu privremenu odgodu koja će joj omogućiti da zadrži svoje e-cigarete na tržištu, do daljeg sudskog preispitivanja odluke samo dan ranije Uprave za hranu i lijekove da zabrani prodaju proizvoda te kompanije.

Apelacioni sud Sjedinjenih Država za Distrikt Kolumbija izdao je privremeni boravak koji je tražio Juul. U kratkom nalogu žalbenog suda upozoreno je da se odlaganje „ne treba ni na koji način tumačiti kao odluka o meritumu“.

Ostanak uključuje naredbu F.D.A.-a od četvrtka, kada je agencija rekla da je Juul morao da prestane da prodaje svoje proizvode jer je dao oprečne i nedovoljne podatke koji su sprečili F.D.A. od procene potencijalnih zdravstvenih rizika svojih proizvoda.

Na žalbenom sudu će biti da odluči da li Juulu treba i dalje biti dozvoljeno da prodaje svoje proizvode dok kompanija nastavi sa žalbom na odluku F.D.A.-a. Sud je Juulu dao rok do ponedeljka u podne da podnese dodatni zahtev, a F.D.A. do 7. jula da podnesu zahtev za odgovor.

U svom hitnom podnesku za ostanak, Juul je tvrdio da je odluka F.D.A.-a da zabrani prodaju motivisana političkim snagama koje su nastojale da okrive kompaniju za krizu cigareta za mlade. F.D.A. je doneo presudu protiv Juula „nakon ogromnog političkog pritiska Kongresa“, kaže se u podnesku, „iako nekoliko njegovih konkurenata sada ima veći tržišni udeo i mnogo veće stope korišćenja maloletnika“.

Međutim, F.D.A. nije naveo upotrebu maloletnika u svojoj odluci da zabrani Juul sa tržišta. Umesto toga, agencija je rekla da Juul nije pružio dovoljno dokaza da njegov proizvod sprečava ispiranje hemikalija iz uređaja u paru nikotina koju korisnici udišu.

Sve dok je ostanak na snazi, potrošači će moći da kupe Juul kertridže i njegove mahune sa ukusom duvana i mentola. F.D.A. je upozorio da će trgovci na malo koji prodaju Juul proizvode u nekom trenutku biti predmet prinudnih radnji, ali ne dok je zabrana na snazi.

U svom sudskom podnesku, Juul je istakao da je odluka agencije „već imala predviđeni efekat“, ukazujući da su neki trgovci na malo prestali da prodaju Juul proizvode.

F.D.A. ne traži potpunu zabranu svih vape proizvoda. Kao deo svojih novih regulatornih ovlašćenja nad takozvanim elektronskim sistemima za isporuku nikotina, ili ENDS, agencija razmatra prijave za milione proizvoda. Već je dao odobrenje za 23 od njih, uključujući Vuse Alto, lidera na tržištu, koji je napravio R. J. Reinolds, i nekoliko drugih proizvođača Njoi and Logic. (Prijave za milion drugih proizvoda su odbijene.)

U okviru svoje revizije, agencija mora razmotriti da li je proizvod održiva alternativa zapaljivom duvanu koji može pomoći pušačima da prestanu pušiti, i da je korist za javno zdravlje veća od štete.

Prema podacima kompanije Nielsen, najprodavaniji brend e-cigareta u SAD u poslednjih 12 nedelja bio je Vuse Alto, koji je zaradio 414 miliona dolara od prodaje i imao 33,4 odsto ukupnog tržišta e-cigareta. Na drugom mestu bio je Juul sa 33 odsto tržišnog udela. Nijedan od drugih brendova nije bio blizu ove dve kompanije; sledeći najprodavaniji brend, Njoi Ace, činio je samo 2,4 odsto tržišta.
Kako se duvanska industrija bori protiv vapinga?

Industrija cigareta u Sjedinjenim Državama je prošle godine donela prihod od oko 99 milijardi dolara, u poređenju sa 7,8 milijardi dolara za proizvode kao što je Juul, prema Euromonitoru, kompaniji za istraživanje podataka. Ali prodaja duvana opada: Euromonitor procenjuje da će prodaja cigareta pasti za oko 13 odsto do 2026. godine, dok se očekuje da će proizvodi za cigarete porasti za oko 22 odsto. Altria, duvanski gigant koji je 2018. preuzeo 35 odsto udela u Juulu, izvestio je da je njena prodaja neznatno opala prošle godine, prema regulatornim podnescima.

Procenjuje se da u SAD ima oko 30 miliona pušača tradicionalnih cigareta, što je broj decenijama u padu.