Kuleba: Rusiju ljuti činjenica da će Ukrajina biti članica EU

Kuleba: Rusiju ljuti činjenica da će Ukrajina biti članica EU

Rusko rukovodstvo je nezadovoljno davanjem statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini, a lažna zvanična reakcija Kremlja na odluku članica Zajednice je fingirana.

Ovo je izjavio ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na nacionalnom teletonu, odgovarajući na pitanja voditelja o „slabi” reakciji Rusije na informacije o davanju statusa Ukrajine kandidata za članstvo u EU, navodi „Evropska istina” pozivajući se na „Interfaks-Ukrajina”.

„Njihova slabost u reakciji (na dodeljivanje statusa Ukrajini kandidata za članstvo u EU – prim. aut.) je svakako lažna. U stvari, Moskva je besna činjenicom da će Ukrajina biti članica Evropske unije“, rekao je on.

On je primetio da poslednjih 30 godina ukrajinskim informativnim prostorom kruži narativ ruske propagande da Ukrajini navodno „ne treba Evropa, pa mora da se okrene Rusiji“.

„30 godina ovog rada (ruskih propagandista – prim. aut.) je jednostavno uzalud. Ukrajina ide u Evropsku uniju. I to konačno potvrđuje i sama Unija“, rekao je Kuleba.

Ukrajinski šef diplomatije je dodao da bi Moskva „rado“ volela da zaustavi proces evrointegracija Ukrajine, ali više nema takvu mogućnost.

Podsetimo, u četvrtak su lideri Evropske unije na samitu u Briselu odobrili odluku da se Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da odluke samita Evropske unije ukazuju na nastavak „aktivnog geopolitičkog razvoja ZND“ u cilju odvraćanja Moskve.