UN: Izraelska pucnjava ubila je novinarku Širin Abu Akleh

UN: Izraelska pucnjava ubila je novinarku Širin Abu Akleh

Kancelarija UN-a za ljudska prava kaže da pregled ubistva novinarke Al Džazire Širin Abu Akle tokom izvještavanja o operaciji izraelske vojske prošlog meseca pokazuje da su hici koji su nju ubili i ranili njenog kolegu došli od izraelskih snaga, a ne Palestinaca, uprkos tvrdnji Izraela da nejasno je koja ju je strana ubila.

„Nismo pronašli nikakve informacije koje sugerišu da je bilo aktivnosti naoružanih Palestinaca u neposrednoj blizini novinara“, rekla je portparolka Kancelarije UN za ljudska prava Ravina Šamdasani u saopštenju objavljenom u petak.

Kancelarija kaže da je donela odluku nakon što je prikupila informacije od izraelske vojske i palestinskog državnog tužioca. Njeno osoblje je takođe posetilo mesto gde je ubijen Abu Akleh, razgovaralo sa svedocima i veštacima i analiziralo video i druge zapise.

Abu Akleh, 51-godišnji palestinski Amerikanac, ubijen je 11. maja dok je pokrivao jutarnji vojni napad na izbeglički kamp Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali. Upucana je u glavu dok je nosila šlem i prsluk koji je označavao kao novinar.

U početku su izraelska vojska i premijer Naftali Benet rekli da su Abu Akleha verovatno ubili naoružani Palestinci koji su pucali neselektivno – narativ koji su svedoci i B’Tselem, izraelski posmatrač ljudskih prava, brzo doveli u pitanje.

Nakon svojih prvih izjava, Izrael je priznao da je moguće da je jedan od njegovih vojnika ispalio metak, i istražuje ubistvo. Ali Izrael je takođe odbacio nalaze spoljnih istraga koje su okrivile njegovu vojsku, rekavši da su pristrasne.

Izraelski ministar odbrane Beni Gantz nazvao je istragu UN o smrti Širin Abu Akleh „neosnovanom“.

„Njeni voljeni zaslužuju da znaju istinu iza njene tragične smrti“, rekao je Gantz u izjavi. „Istinu možemo otkriti samo sprovođenjem temeljne balističke, forenzičke istrage, a ne kroz neosnovane istrage poput one koju je objavio Visoki komesar UN za ljudska prava.

Na dan kada je umrla, Abu Akleh je bila u grupi od sedam novinara koji su došli na zapadni ulaz u izbeglički kamp Dženin nešto posle 6 sati ujutro po lokalnom vremenu, navodi se u izveštaju UN. Oni su pokušavali da pokriju izraelsku operaciju hapšenja u kampu.

Novinari su prišli sporednom ulicom, rekavši kasnije da ruta izbegava naoružane Palestince i da će njihovo prisustvo „učiniti vidljivim izraelskim snagama raspoređenim niz ulicu“, navodi se u izveštaju UN.

Evo kako kancelarija za prava opisuje pucnjavu:

„Oko 06.30 časova, kada su četvorica novinara skrenula u ulicu koja vodi ka kampu, noseći neprobojne šlemove i pancire sa oznakama „PRESS“, na njih je ispaljeno nekoliko pojedinačnih, naizgled dobro usmerenih metaka iz pravca izraelskog obezbeđenja. Snage. Jedan jedini metak je ranio Ali Sammoudi u rame, drugi jedini metak pogodio je Abu Akleh u glavu i odmah je ubio. Još nekoliko pojedinačnih metaka je ispaljeno dok je nenaoružani muškarac pokušao da priđe Abu Aklehovom telu i još jedan nepovređeni novinar koji se sklonio iza drveta Pucnji su se i dalje čuli jer je ova osoba na kraju uspela da odnese Abu Aklehovo telo.“

Izrael je pozvao Palestince da sprovedu zajedničku istragu o pucnjavi. Ali Abu Aklehova porodica kaže da bi to bilo kao da se osloni na osumnjičenog da istraži svoj slučaj, i žele da SAD istraže, kao što je Danijel Estrin iz NPR-a izvestio prošle nedelje.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs odbacio je ideju o američkoj istrazi, rekavši da Izrael ima „svoje mogućnosti“ da sprovede istragu koja „kulminira odgovornošću“.