Izbili su sukobi tokom sahrane novinara u Jerusalimu

Izbili su sukobi tokom sahrane novinara u Jerusalimu

Sukobi su izbili u petak u Jerusalimu tokom sahrane palestinske veteranke Širin Abu Akleh koja je radila za Al Džaziru više od dve decenije. Novinar je ubijen ranije ove nedelje pod nejasnim okolnostima tokom izraelske vojne racije na Zapadnoj obali.

Izraelska policija okrivila je za nasilje palestinske „izgrednike“ koji su navodno kamenjem gađali bolničko komplekse odakle je krenula pogrebna povorka. Policajci su „bili primorani da deluju“, insistirao je Tel Aviv, a snage bezbednosti su primenile mere kontrole mase kako bi rasterale „izgrednike“.

Na snimcima sa lica mesta vidi se kako izraelska policija juriša na pogrebnu povorku i tuče Palestince pendrecima. Na meti su očigledno bili i ljudi koji su nosili kovčeg reportera, koji su zamalo ispalili kovčeg na zemlju. Najmanje 10 Palestinaca je povređeno u nasilju.

Abu Akleh je ubijen u sredu tokom vojnog napada na grad Dženin na severnom delu Zapadne obale. Palestinske vlasti su brzo okrivile izraelske snage za njenu smrt, tvrdeći da je 51-godišnja novinarka upucana u njenu glavu. Drugi palestinski novinar, Ali Samoudi, navodno je ranjen u leđa tokom smrtonosnog napada na grad. On je hospitalizovan u stabilnom stanju.

Al Džazira, državna katarska mreža, oštro je osudila ubistvo novinarke, označivši ga kao „gnusni zločin” i okrivljujući Izrael za njenu smrt.

„Mi smatramo da su izraelska vlada i okupacione snage odgovorne za ubistvo pokojne koleginice Širin“, navodi se u saopštenju mreže, pozivajući na nezavisnu i transparentnu istragu.

Dok je Izrael izrazio spremnost da sprovede zajedničku istragu o incidentu sa palestinskim vlastima, zahtevao je od njih da predaju metak kojim je smrtno ranio Abu Akleha. Palestinske vlasti su, međutim, odbile tu inicijativu.

U petak je izraelska vojska objavila privremeni izveštaj o incidentu. U izveštaju, međutim, nedostaju bilo kakvi zaključci, samo se navodi da je nemoguće utvrditi da li su smrtonosni metak ispalili izraelski vojnici ili neki palestinski militanti.