Britanija objašnjava zašto Rusija koristi Vagnerove pilote

Britanija objašnjava zašto Rusija koristi Vagnerove pilote

Britanski obaveštajci veruju da Rusija koristi Vagnerove plaćeničke pilote jer joj nedostaje odgovarajuće obučeno osoblje i borbeni gubici.

Ovo se navodi u obaveštajnom pregledu britanskog Ministarstva odbrane od 24. juna, navodi „Evropska istina“.

Obaveštajci su podsetili da su VS 17. juna uhvatile pilota oborenog ruskog jurišnika Su-25, za kojeg se ispostavilo da je plaćenik Vagnerove grupe.

Obaveštajci smatraju da korišćenje penzionisanog osoblja, koje trenutno radi na ugovoru sa Vagnerovom grupom, ukazuje da se rusko vazduhoplovstvo verovatno trudi da dovoljnim brojem posada podrži invaziju na Ukrajinu.

„Ovo je verovatno zbog kombinacije nedostatka adekvatno obučenog osoblja u Rusiji i njenih borbenih gubitaka“, navodi se u izveštaju.

Kako se navodi, ruski pilot je tokom svojih misija koristio komercijalne GPS uređaje umesto ruske vojne opreme za navigaciju.

Ovo verovatno ukazuje da su piloti Vagnera stariji modeli Su-25 i da rusko ratno vazduhoplovstvo ne obezbeđuje Vagneru savremenu opremu za avioniku.

18. juna 72. OMBR Crnih kozaka izvestila je da je sa prenosnog protivvazdušnog raketnog sistema Igla oboren ruski avion Su-25.