Makron: Odluka EU da Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata je snažan signal Rusiji

Makron: Odluka EU da Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata je snažan signal Rusiji

Odluka Evropske unije da Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata je snažan signal Rusiji u pozadini njene vojne invazije.

Ovo je izjavio francuski predsednik Emanuel Makron posle samita EU u Briselu, javlja dopisnik „Evropske istine“.

„Ukrajini, Moldaviji i Gruziji nudimo evropsku perspektivu. Ovo je snažan signal Rusije u trenutnom geopolitičkom kontekstu da se Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata. Takođe smo odlučili da Gruzija dobije status kandidata čim ispuni kriterijume postavila Evropska komisija“, rekao je Makron.

„To će biti dug put, biće zahtevano. Ali mi, Francuska i druge zemlje, bićemo spremni da pomognemo u procesu reformi“, dodao je on.

Podsetimo, lideri Evropske unije na samitu u Briselu 23. juna odobrili su odluku o dodeli statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji.

Odluka je odobrena na osnovu preporuke Evropske komisije 17. juna.

Podsetimo, Evropska komisija je u zaključku o ispunjavanju Ukrajine zahteva za državu kandidata predložila da EU ima pravo da ukine ovaj status ako Ukrajina prekrši svoje obaveze.

EU nije odredila tačan datum do kojeg Ukrajina mora da dokaže svoju sposobnost da sprovede reforme. Predlogom je predviđeno da Evropska komisija izvrši prvu procenu krajem 2022. godine, ali da se borbe u Ukrajini moraju završiti da bi se reforme obnovile, pa rok može biti, a najverovatnije i produžen.

Između ostalog, da bi zadržao status kandidata, Kijev mora da završi imenovanje šefa SAP-a koji je već izabran na konkursu, da održi konkurs šefa NABU i tako dalje.