Gasprom će obustaviti isporuke gasa Grčkoj na nedelju dana

Gasprom će obustaviti isporuke gasa Grčkoj na nedelju dana

Ruski monopol Gasprom obustaviće isporuke gasa Grčkoj od 21. do 27. juna zbog godišnjeg planiranog održavanja gasovoda Turski tok, saopštila je grčka državna kompanija DEPA Commercial, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Ekatimerini.

Očekuje se da prekid neće uticati na sigurnost snabdevanja zemlje gasom, jer i dalje dobija tečni prirodni gas, kao i gas drugim gasovodima. Pored toga, dok zemlja ima velike rezerve gasa, navodi DEPA Commercial.

Gasprom je u subotu najavio radove na popravci gasovoda Turski tok od 21. do 28. juna.

Kompanija je u saopštenju navela da će transport gasa „Turskim tokom“ biti obustavljen za ovaj period, kako su se sve strane unapred dogovorile.

Ruski Gasprom je sredinom juna značajno prekinuo isporuku gasa Nemačkoj preko gasovoda Severni tok.

Ranije, 14. juna, Gasprom je saopštio da će smanjiti isporuke Nemačkoj za više od 40 odsto. Bilo je to samo oko 100 miliona kubnih metara dnevno – umesto uobičajene zapremine od 167 miliona kubnih metara. Razlog je kašnjenje u remontu opreme, koju angažuje nemački koncern Simens.

Kasnije je saopšteno da će dnevna produktivnost od 16. juna pasti na 67 miliona kubnih metara. „Gasprom“ je to objasnio „zaustavljanjem rada još jednog Simensovog gasnoturbinskog motora“.

Češka, Austrija, Italija i Francuska su takođe kasnije izvestile o rezovima u isporuci gasa iz Rusije.