Tajvan kaže da ima projektil koji može da pogodi Peking

Tajvan kaže da ima projektil koji može da pogodi Peking

Tajvan ima mogućnost da udari glavni grad Kine domaćim supersoničnim projektilima, rekao je šef zakonodavne skupštine Tajpeja, takođe tvrdeći da ostrvo prima smernice od ukrajinskih oružanih snaga usred napada Rusije koji je u toku.

Tokom nedavnog govora, Iou Si-kun – uticajni član vladajuće Demokratske progresivne partije – rekao je da Tajpej, iako ne teži konfrontaciji sa Kinom, ima sposobnost da odgovori silom u slučaju sukoba.

„Tajvan ne bi preuzeo inicijativu da napadne Peking… ali pre nego što Peking želi da napadne Tajvan, prvo mora da uzme u obzir da Tajvan ima sposobnost da napadne“, rekao je on, dodajući da ostrvo može „napasti Peking“ svojim lokalno razvijenim supersoničnim Iungom. Feng krstareće rakete. Tajvan je 2018. godine pokrenuo inicijativu za poboljšanje sposobnosti municije Iung Feng, uloživši više od 400 miliona dolara u projektil.

Nastavili ste da pravite paralele između potencijalnih neprijateljstava sa Kinom i sukoba koji besni u Istočnoj Evropi, naglašavajući važnost „volje za odbranom“ i navodeći da je Tajvan crpeo „inspiraciju iz ukrajinsko-ruskog rata“.

„[Stranka kineske zajednice] mora da pređe Tajvanski moreuz da bi napala Tajvan, što se razlikuje od napada Rusije na Ukrajinu“, nastavio je on. „Ako želite da sletite, borićete se na platou. Ako sletanje bude uspešno, svi na Tajvanu moraju biti odlučni da umru kao Ukrajina. Izađite i nikada ne dozvolite Kini da proguta Tajvan.”

Iako je zvaničnik rekao da je „samopomoć“ važan vodeći princip za Tajpej i Kijev, i ostrvo i Ukrajina su dobili talase zapadnog oružja i drugih oblika strane podrške, pri čemu je Bajdenova administracija odobrila više rundi prodaje oružja Tajvanu i desetine milijardi dolara transfera oružja ukrajinskoj vojsci od stupanja na dužnost.

Odgovarajući na Vaše komentare, predstavnik kineske kancelarije za poslove Tajvana upozorio je da bi svaki napad iz Tajpeja imao strašne posledice.

„Bravljenje tvrdoglavih pro-tajvanskih pripadnika nezavisnosti kao što je Iou Si Kun samo razotkriva njihovu mahnitu prirodu“, rekao je portparol Ma Sjaoguang, dodajući „Ako se [oni] usude da udare jajetom u kamen, to će samo ubrzati njihovu smrt“.