Zelenski: Mi se borimo u Ukrajini, nismo zainteresovani za granatiranje civila u Rusiji

Zelenski: Mi se borimo u Ukrajini, nismo zainteresovani za granatiranje civila u Rusiji

Ukrajina se bori protiv agresora na sopstvenoj teritoriji koja je najveća u Evropi. Dakle, Ukrajini je potrebno odgovarajuće oružje za odbijanje osvajača i nema interesa da udara na civilne ciljeve u Rusiji.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je to izjavio na onlajn konferenciji za novinare za danske medije, odgovarajući na pitanje da li bi Ukrajina mogla da počne da gađa mete na ruskoj teritoriji ako od zapadnih partnera dobije oružje koje joj to omogućava, prenosi Ukrinform.

„Nismo zainteresovani za granatiranje civila. Mi nismo teroristi koji granatiraju civilna naselja. Mi smo normalni, razumni ljudi. Ovo oružje nam je potrebno da oslobodimo našu zemlju“, rekao je Zelenski.

Predsednik je naglasio da, pošto je Ukrajina najveća država u Evropi, udaljenost od ukrajinskih jedinica do jedinica Ruske Federacije može da dostigne 100 km, 140 km, pa i više.

„Da bismo smanjili ovu distancu, potrebno nam je pravo oružje. Ne možemo samo da trošimo naše ljudske resurse. Za mene lično ovo nije resurs, već pravi ljudi. I želim da se bore, ali i da se vrate kući. I u tom cilju nam je potrebno odgovarajuće oružje za smanjenje ove udaljenosti. Dakle, sve je jednostavno – radi se o oružju koje može da pokrije toliki domet. A mi delujemo na našoj zemlji, na našoj teritoriji koju je okupirala (od Rusije i prim.), a ne u rusku teritoriju“, rekao je Zelenski.

Kako je preneo Ukrinform, predsednik SAD Džo Bajden je 1. juna potvrdio da SAD obezbeđuju Ukrajini višecevne raketne bacače HIMARS i municiju za zaštitu ukrajinske teritorije od ruske agresije.

Artiljerijski raketni sistem visoke pokretljivosti M142 (HIMARS) je sposoban da gađa ciljeve na udaljenostima od 70 do 300 km.