Trampovi savetnici su mu više puta rekli da su izbori izgubljeni

Trampovi savetnici su mu više puta rekli da su izbori izgubljeni

Savetnici su Donaldu Trampu u više navrata govorili da je izgubio na izborima u SAD 2020, ali je nastavio da iznosi lažne tvrdnje o prevari glasača, što je navelo Bila Bara, njegovog bivšeg glavnog tužioca, da se zapita da li se predsednik „odvojio od stvarnosti“.

Barovi komentari došli su kao svedočenje pred dvopartijskim komitetom koji istražuje prošlogodišnji napad na američki Kongres tokom drugog u nizu javnih saslušanja panela.

Liz Čejni, potpredsednica republikanaca, rekla je da su „brojni verodostojni izvori iz predsednikovog najužeg kruga” rekli Trampu u mesecima nakon izbora da nema dovoljno dokaza o prevari da poništi rezultat.

Komitet je takođe čuo da je, u noći izbora, pijani Rudi Đulijani, jedan od Trampovih bliskih saveznika, rekao da „samo tvrdi da je pobedio” u noći glasanja.

U nekim od najprokletijih svedočenja o Trampovom duševnom stanju nakon izbora, Bar je rekao komitetu: „Pomislio sam, ’dečko, ako zaista veruje u ove stvari, odvojio se od stvarnosti’.

Članovi komiteta su dodali da je Tramp koristio lažne tvrdnje o izbornoj prevari da prikupi novac od pristalica. „Velika laž je bila i velika prevara“, rekla je Zoi Lofgren, demokratska predstavnica iz Kalifornije.

Beni Tompson, demokratski predsednik komiteta, rekao je: „Donald Tramp je izgubio izbore, znao je da je izgubio izbore, i kao rezultat svog gubitka, odlučio je da izvrši napad na našu demokratiju.

Saslušanje je druga u nizu javnih sednica koje odbor održava sa ciljem da usmeri pažnju javnosti na Trampovo ponašanje posle izbora 2020. i njegovu ulogu u podsticanju nereda 6. januara.

Na prvom saslušanju prošle nedelje, policajac iz američkog Kapitola opisao je haotične scene dok su pro-Trampovi demonstranti upali u Kongres u pokušaju da obore rezultate izbora.

Članovi dvopartijskog komiteta takođe su pokazali dokaze koji sugerišu da su napad pažljivo isplanirale dve ekstremno desničarske grupe u njegovom srcu: Proud Bois i Čuvari zakletve. Lideri obe grupe su od tada optuženi za pobunu.

Članovi su se u ponedeljak nadali da će intervjuisati Billa Stepiena, bivšeg menadžera Trampove kampanje. Ali Stepien je otkazao u poslednjem trenutku, navodeći hitan slučaj u porodici jer je njegova žena otišla na porođaj.

Ali njegovo video svedočenje bilo je detaljno i štetno za njegovog bivšeg šefa. On je rekao komitetu da je bio deo „Tima normalnog” – grupe savetnika Bele kuće koji su pokušali da odbiju predsednikove lažne optužbe.