Vimbldon potvrdio rekordnu novčanu nagradu u odsustvu ruskih zvezda

Vimbldon potvrdio rekordnu novčanu nagradu u odsustvu ruskih zvezda

Britanski teniski turnir Vimbldon objavio je da će njegovi šampioni u singlu za žene i muškarce uzeti kući jednaku platu od 2 miliona funti (2,5 miliona dolara) svaki uz rekordnih 40,35 miliona funti (50 miliona dolara).

Ovim potezom se završavaju spekulacije da bi Gren slem koji mu poene na rang listi oduzimaju ATP i VTA muške i ženske turneje mogao dovesti do smanjenog fonda.

Turneje su odlučile o njihovoj akciji kao odgovor na zabranu Vimbldona ruskim sportistima za vojnu operaciju njihove zemlje u Ukrajini.

I iako su vrhunski profesionalci kao što je Naomi Osaka nagovestili da bi mogli da preskoče SV19 ovog leta zbog nedostatka bodova za rangiranje, što je turnir zapravo učinilo „izložbenim“ događajem, poboljšani novčana nagrada mogla bi da natera nju i druge da preispitaju takav stav .

Ukupan nagradni fond u ponudi je povećanje od 11,1% u poređenju sa događajem iz 2021. i povećanje od 5,4% u odnosu na 2019.

U ovogodišnjem izdanju turnira, publika punog kapaciteta takođe će uživati u akciji po prvi put od izbijanja pandemije 2020. godine.

„Od prve runde kvalifikacionog takmičenja do krunisanja šampiona, ovogodišnja raspodela novčane nagrade ima za cilj da odrazi koliko su igrači važni za prvenstvo, jer želimo da nastavimo da pružamo jedan od vodećih svetskih sportskih događaja“, rekao je Vimbldon. Predsedavajući Ian Hevitt najavljuje povećanje.

Dok će igrači koji izgube u prvoj rundi pojedinačnog takmičenja sakupiti 50.000 funti (62.000 dolara), drugoplasirani mogu da ponesu više od milion funti (1,25 miliona dolara) iz engleske prestonice.

Uprkos njegovom protivljenju tretmanu ruskih igrača, muški broj jedan na svetu Novak Đoković braniće svoju krunu 2021. na Vimbldonu, ali se neće suočiti sa drugom teniserkom sveta Danijelom Medvedevom.

U medijima je, međutim, vladar US Opena Medvedev otkrio da je i dalje otvoren za igranje u vrhuncu sezone na travi ako dođe do promene mišljenja organizatora pre 27. juna kada počne Vimbldon.

„Ako mogu da igram Vimbldon, biće mi drago da budem tamo, čak i bez bodova“, nedavno je potvrdio Medvedev.

Zbog njenog odlaska u penziju ranije ove godine, Ešli Barti mogu da naslede, kao što je aktuelna VTA teniserka sveta Iga Sviatek, koja je prošlog vikenda osvojila Otvoreno prvenstvo Francuske, kao ženska šampionka u singlu na Vimbldonu.