Kina negira kanadsku špijunsku tvrdnju

Kina negira kanadsku špijunsku tvrdnju

Peking je odbacio optužbe koje je iznela Otava.

Peking je optužio Kanadu da pojačava „provokacije“ izviđačkih letova protiv Kine, sprovedene pod maskom patrolnih misija Severne Koreje. Primedbe su date kao odgovor na to što Otava žali zbog „neprofesionalnog“ ponašanja kineskih vojnih pilota, koji su navodno leteli previše blizu špijunskih aviona.

„U poslednje vreme, kanadski vojni avioni su pojačali izviđanje izbliza i provokacije protiv Kine pod izgovorom da primenjuju rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, što ugrožava nacionalnu bezbednost Kine i bezbednost osoblja na frontu sa obe strane“, rekao je portparol kineskog ministarstva odbrane, viši pukovnik Vu Ćian, u saopštenju u ponedeljak.

Kineska vojska je preduzela neophodne mere kao odgovor na „neprijateljske i neprofesionalne operacije“ kanadske strane, dodao je zvaničnik. Akcije Ratnog vazduhoplovstva Narodne oslobodilačke armije (PLAAF) bile su „razumne, efikasne, bezbedne i profesionalne“, dodao je zvaničnik.

„Kineska vojska poziva kanadsku vojsku da se suoči sa ozbiljnošću situacije, striktno disciplinuje svoje trupe na liniji fronta i ne sprovodi bilo kakve rizične i provokativne radnje, u suprotnom, sve ozbiljne posledice koje proizilaze iz toga treba da snosi kanadska strana“, rekao je portparol. upozorio.

Primjedbe su uslijedile kao odgovor na optužbe koje je iznijela Otava prošle sedmice. Kanadske oružane snage optužile su kineske pilote da lete opasno blizu kanadskog izviđačkog aviona CP-140 Aurora i da se ne pridržavaju „međunarodnih normi bezbednosti u vazduhu“.

Avioni su se toliko približili jedan drugom da su neki kineski piloti bili „veoma jasno vidljivi“ tokom svojih pokušaja da „skrenu naš patrolni avion sa putanje leta“, tvrdi Kanada. Prema izveštajima kanadskih medija, neki od kineskih pilota su čak „podizali srednje prste“ tokom bliskih susreta sa Kraljevskim kanadskim vazduhoplovstvom.