Šri Lanka pušta zaplenjeni ruski avion

Šri Lanka pušta zaplenjeni ruski avion

Sudski nalog kojim je letelici zabranjen povratak u Rusiju je navodno suspendovan.

Vlasti Šri Lanke suspendovale su sudski nalog kojim je zabranjen povratak u Rusiju civilnom avionu koji je iznajmila aviokompanija Aeroflot, piše lokalni list News First.

Erbas A330-343 zaplenjen je u Kolombu 2. juna na zahtev irske kompanije za lizing aviona Celestial Aviation Trading Limited, pri čemu je sud zabranio izlazak aviona iz zemlje do 16. juna. Više od 200 putnika je skinuto sa leta i smešteno u lokalnom hotelu.

Prema vestima, nalog za pritvor je poništen nakon što je Visoki trgovački sud u Kolombu saslušao zahtev koji je podneo državni tužilac.

Aeroflot još nije potvrdio razvoj događaja, ali u izveštajima se navodi da je drugi avion Aeroflota, koji je stigao iz Moskve, u nedelju preleteo 275 Rusa iz Kolomba, uključujući i preostale putnike zadržane letelice.

Nakon incidenta, Aeroflot je najavio obustavu letova za Šri Lanku zbog „nepouzdanosti situacije u pogledu obezbeđivanja bezbednih letova aviona avio-kompanije“ u zemlju. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je prošle nedelje ambasadorku Šri Lanke Janitu Abejvikramu Lijanage i uputilo protestnu notu u vezi sa zadržavanjem aviona.

Ranije ove godine, EU je uvela sankcije Rusiji koje su ciljale – između ostalog – na transportni sektor zemlje, uključujući zabranu prodaje aviona, rezervnih delova i opreme ruskim prevoznicima. Pored toga, iznajmljeni avioni su morali da budu vraćeni zakupodavcima do kraja marta. Ali Rusija je rekla da će zadržati avione do isteka ugovora o zakupu i počela je da ponovo registruje avione u zemlji. Ovaj poslednji potez naišao je na kritike, jer su neke zemlje dovele u pitanje bezbednost letova avionima koji nisu bili pregledani u međunarodno priznatim registrima.