Venislavski: Kazne ruskim vojnicima dokaz za Tribunal

Venislavski: Kazne ruskim vojnicima dokaz za Tribunal

Fedir Venislavski, član Komiteta Vrhovne rade za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove, smatra da presude koje su ukrajinski sudovi izrekli ruskim vojnicima mogu biti dokaz o učešću konkretnih vojnika u pokretanju i vođenju rata protiv Ukrajine u budućem tribunalu.

Političar je svoje mišljenje objavio na Telegram kanalu Vrhovne rade.

„A kada govorimo o osudama koje se već izriču ruskim vojnicima u Ukrajini, to može biti jedan od dokaza, jedna od činjenica koja svedoči o učešću konkretnih vojnika u ovom međunarodnom zločinu, razvlačenju i vođenju rata. “, primetio je Venislavski.

On je dodao da je Vrhovna rada Ukrajine izmenila Zakonik o krivičnom postupku, posebno dodajući poseban odeljak o saradnji ukrajinskih agencija za sprovođenje zakona i predstavnika Međunarodnog krivičnog suda u evidentiranju ratnih zločina za buduću upotrebu u Međunarodnom krivičnom sudu. I treba se nadati inicijativi koju je podržao Evropski parlament, a pokrenuli su naši zapadni partneri, da se stvori poseban specijalni međunarodni tribunal poput Nirnberškog tribunala, koji će istraživati zločine agresije“, dodao je on.

Okružni sud u Kijevu u Solomjanskom je u maju osudio ruskog vojnika Vadima Šišimarina na doživotni zatvor zbog ubistva civila u oblasti Sumi.

Dvojica ruskih vojnika, Oleksandar Bobikin i Oleksandar Ivanov, koji su iz lansera Grad gađali oblast Harkova, osuđeni su na 11 godina i 6 meseci zatvora.