RT: Nemački špijuni veruju da bi Rusija mogla da zauzme Donbas

RT: Nemački špijuni veruju da bi Rusija mogla da zauzme Donbas

Ruske trupe bi uskoro mogle da otmu ostatak regiona Donbasa od ukrajinskih snaga, upozorila je nemačka spoljna obaveštajna agencija BND, prema izveštaju časopisa Der Spiegel.

Taj berlinski medij citirao je nedavne poverljive brifinge BND-a da se agencija „boji da bi ukrajinski otpor mogao biti slomljen u narednih četiri do pet nedelja“.

„Analitičari BND-a su primetili da, iako se Rusi kreću mnogo sporije nego na početku rata, oni su u stanju da svaki dan osvajaju male delove teritorije“, kaže Der Spiegel.

U izveštaju se dalje navodi da čini „ogromnu razliku“ u situaciji na bojnom polju kada se isporučuje teže nemačko oružje. Ruske snage su stalno napredovale u Donbasu, približavajući se gradu Severodonjecku i potiskujući ukrajinske trupe na zapad. G

ovoreći uoči sastanka sa nemačkom ministarkom odbrane Kristin Lambreht u petak, Ruslan Stefančuk, predsednik ukrajinskog parlamenta, rekao je da će „snabdevanje Ukrajine najsavremenijom opremom” i brzo donošenje odluka o tom pitanju doneti „zajedničku pobedu” nad Rusija bliže.

Moskva je više puta upozoravala Zapad da ne „pumpa” Ukrajinu oružjem, tvrdeći da će to samo produžiti sukob.

Rusija je napala susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve.

Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske osmišljeni su da otcepljenim regionima daju poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao od Ukrajine da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.