Sud u Kaliforniji: Pčele su ribe

Sud u Kaliforniji: Pčele su ribe

Četiri vrste bumbara su reklasifikovane u ‘ribe’ u državi Kalifornija kako bi mogle da budu zaštićene u skladu sa njenim Zakonom o ugroženim vrstama, presudio je sud u utorak, poništavajući presudu iz 2020. i potvrđujući da izraz ‘riba’ ne bi trebalo da bude ograničeno samo na ‘vodene’ beskičmenjake prema zakonu.

„Priznajemo da je obim definicije dvosmislen, ali takođe priznajemo da ne tumačimo definiciju na praznom listu“, izjavio je u svojoj presudi Kalifornijski apelacioni sud za treći okrug.

Četiri vrste bumbara sada su zaštićene od strane Kalifornijske komisije za ribu i divljač kao rizične biljke i životinje, štiteći insekte od uvoza, izvoza, posedovanja, kupovine ili prodaje. Ovaj potez je udarac za poljoprivredne grupe, posebno za Almond Alliance of California, koji se napao protiv presude, tvrdeći da bi to dodatno finansijski opteretilo uzgajivače useva koji koriste pesticide za koje se zna da štete pčelama.

Pošto insekti nisu zaštićena kategorija prema Kalifornijskom zakonu o ugroženim vrstama (CESA), agencija je morala da bude kreativna. Kandidati za CESA zaštitu ograničeni su na „autohtonu vrstu ili podvrstu ptica, sisara, riba, vodozemaca, gmizavaca ili biljaka“ prema kalifornijskim zakonima o ribi i divljači. Dok su neke vrste insekata zaštićene u državi, one potpadaju pod savezni Zakon o ugroženim vrstama.

Agencija je odlučila da podeli biološke dlake kako bi spasila pčele, napominjući da zakonska definicija ribe – „divlja riba, mekušac, rakovi, beskičmenjaci, vodozemci ili deo, mrijest ili jajna ćelija bilo koje od tih životinja“ – uključuje i beskičmenjake. , koji uključuje bumbare.

Dok je prvostepeni sud odbacio njihovu tužbu, žalbeni sud je uzvratio da se pčele u stvari mogu kvalifikovati kao ribe, jer „iako se izraz riba kolokvijalno i uobičajeno shvata da se odnosi na vodene vrste, termin umetnosti koji koristi zakonodavna vlast u definiciji riba… nije tako ograničena.”

U odluci je istaknuto da je puž ranije bio na listi CESA-e, uz napomenu da se takav kopneni beskičmenjak „mogao kvalifikovati kao takav samo u okviru definicije ribe“, ovlašćenja Komisije nisu ograničena na navođenje samo vodenih beskičmenjaka.

„Shodno tome, kopneni beskičmenjak, kao i svaka od četiri vrste bumbara, može biti naveden kao ugrožena ili ugrožena vrsta prema Zakonu“, navodi se u odluci. „Istorija zakonodavstva podržava liberalno tumačenje Zakona (očivo kroz koje se od nas zahteva da tumačimo zakon) da Komisija može da navede sve beskičmenjake kao ugrožene ili ugrožene vrste.

Novozaštićene vrste uključuju prepone, Frenklin, Sukli i zapadne bumbare. Oni su „veoma ugroženi“, prema Društvu za zaštitu beskičmenjaka Kserces, čija je portparolka Sarina Jepsen tvrdila da je klasifikovanje kritičnih oprašivača kao ugroženih od suštinskog značaja za njihov opstanak.

Kalifornijski zakon o ugroženim vrstama štiti oko 250 vrsta biljaka i životinja. Međutim, ne pokriva insekte, teoretski ostavljajući bumbare na legalnoj ničijoj zemlji. Tokom godina, definicija ribe je polako proširena na vodozemce i kasnije beskičmenjake uopšte, otvarajući vrata za uključivanje pčela.