U Estoniji počeli pregovori o koaliciji nakon izbacivanja centrista iz vlade

U Estoniji počeli pregovori o koaliciji nakon izbacivanja centrista iz vlade

U Estoniji su počeli pregovori o novoj vladajućoj koaliciji nakon što je premijerka Kaja Kalas, iz Reformske partije, inicirala ostavke svih ministara iz Centrističke partije, prema Evropskoj istini, prenosi ERR.

Kalas se nada da će formirati koaliciju sa socijaldemokratama i Isamaom.

Odbor Socijaldemokratske partije je već odobrio poziv Reformske partije i dao lideru stranke mandat za pregovore, pod uslovom da se Isamaa složi. Isamaa će zauzvrat razgovarati o predlogu u ponedeljak.

U međuvremenu, nakon internih diskusija u petak, Centristička partija odlučila je da započne koalicione konsultacije sa EKRE-om i Isamaom, sa kojima je bila u koaliciji tokom prethodne vlade Jurija Ratasa, lidera centra. Ratas je takođe rekao da smatra neophodnom ostavku Kai Kallas i cele vlade nakon njene odluke.

Dakle, ishod pregovora umnogome zavisi od toga na čiju će stranu stati Isamaa.

Podsetimo, Kaja Kalas je u petak, 3. juna, predložila predsedniku Alaru Karisu da opozove svih sedam ministara iz Centrističke partije i pokrenula pregovore o novoj koaliciji. Prema njenim rečima, „kapnja čaša” je bila činjenica da koalicioni partneri nisu podržali u parlamentu unapred dogovoreni projekat prevođenja osnovnog obrazovanja na estonski.

Vladajuća koalicija reformista i centrista radi od kraja januara 2021. godine. Svaka stranka je imala sedam portfelja u vladi. Prvi nagoveštaji mogućeg raspada koalicije pojavili su se sredinom maja, kada su centristi, suprotno stavu svojih partnera, u parlamentu izneli predlog zakona o povećanju socijalnih davanja za decu, a opozicija ga je podržala.

U prethodnoj koaliciji bili su centristi, EKRE i Isamaa. Ova vlada, predvođena centrističkim premijerom Jurijem Ratasom, „ubila“ je korupcionaški skandal.