Američka ambasadorka i generalni tužilac Ukrajine posetili Borođanku

Američka ambasadorka i generalni tužilac Ukrajine posetili Borođanku

Novoimenovana američka ambasadorka u Ukrajini Bridžit A. Brink i ukrajinska generalna tužiteljka Irina Venediktova posetile su Borođanku, jedno od naselja van Kijeva koje je doživelo gnusne zločine ruskih okupacionih snaga, objavila je Brink na Tviteru.

„Borodjanka je strašno patila. Svedočenje o zverstvima počinjenim u ruskom brutalnom ratu, uključujući porodice ubijene u sopstvenim domovima, samo jača moju rešenost da učinim sve što je u našoj moći da počinioce ovih strašnih zločina pozovem na odgovornost“, napisala je ambasadorka Brink na Tviteru.

Kako je napomenula Ambasada SAD u Ukrajini, pored direktne podrške kancelariji generalnog tužioca, Sjedinjene Države „podržavaju međunarodne istrage kako bi se osigurala odgovornost za zločine počinjene u Ukrajini“.

Oni koji su odgovorni za ratne zločine – uključujući direktne izvršioce i nalogodavce – moraju se suočiti sa pravdom, naglasila je ambasada.

Kako je ranije saopšteno, pozivajući se na izjavu najvišeg tužioca Irine Venediktove od 4. aprila, upravo u Borođanci je potvrđena najgora situacija sa civilnim žrtvama od ruske invazije.