Bajden i Mask se bore oko misije na Mesecu

Bajden i Mask se bore oko misije na Mesecu

Američki predsednik se rugao tvorcu NASA-inog sletanja na mesec.

Američki predsednik Džo Bajden i milijarder Elon Mask razmenili su u petak podsmeh na račun ekonomije i svemirskog programa. Bajden je ismevao Maskovu ekonomsku zabrinutost ukazujući na poslove koje je navodno stvorila njegova administracija i poželevši mu sreću sa „njegovim putovanjem na Mesec“, samo da bi ga magnat Spejsiks podsetio da je misija zapravo Bajdenova.

U mejlovima koji su procurili u četvrtak, Musk je rekao da ima „super loš predosećaj“ o ekonomiji zbog čega je želeo da smanji Teslinu radnu snagu za 10 odsto i pauzira zapošljavanje širom sveta. Upitan o ovome u petak u Delaveru, Bajden je reklamirao Muskove rivale.

„Pa, dozvolite mi da vam kažem, dok Elon Musk govori o tome, Ford u velikoj meri povećava svoje investicije“, rekao je Bajden, napominjući da je proizvođač automobila angažovao 6.000 novih radnika u sindikatima da prave električne automobile. U međuvremenu, Intel „dodaje 20.000 novih poslova za pravljenje kompjuterskih čipova“.

„Dakle, znate, mnogo sreće na njegovom putovanju na Mesec“, rekao je.

„Hvala, gospodine predsedniče!“ Musk je odgovorio na Tviteru. Kao naglašen podsetnik čija je to zapravo misija, on je uključio vezu sa NASA-inom najavom od 16. aprila da je Spejsiks izabran za razvoj prvog komercijalnog sletanja na Mesec.

Musk je dugo bio ogorčen zbog Bajdenovog očiglednog odbijanja da pomene Teslu kao najvećeg američkog proizvođača električnih automobila – nešto što je predsednik ispravio tek u februaru. Prošlog meseca, Musk je izjavio da više nije demokrata, nakon što su ga vladajuća stranka i glavni američki mediji napali jer je želeo da kupi Tviter zbog „veoma levičarske pristrasnosti platforme“. Sada sebe opisuje kao „umerenog“.

U skladu sa insistiranjem Bajdenove administracije na „pravičnosti“ u svim stvarima, jedan od prvih astronauta koji će sleteti na Mesec u Muskovom brodu „ući će u istoriju kao prva žena“ koja će to učiniti, dok ciljevi programa Artemis takođe uključuju „sletanje prva osoba u boji na površini Meseca“, navodi NASA.

U međuvremenu, Muskov rival u svemirskim ambicijama, Džef Bezos, dobio je pohvale od AP-a zbog toga što je „prva žena rođena u Meksiku“ i „drugi Brazilac“ – Katja Ečazareta i Viktor Korea Hespanja – odleteli u svemir suborbitalnim letom Blue Origin, zakazanim za subotu.