Ukrajina: Konačni sporazum rata biće tribunal za Putina, Šojgua i Lavrova

Ukrajina: Konačni sporazum rata biće tribunal za Putina, Šojgua i Lavrova

Oko 100 dana hrabrog otpora Oružanih snaga Ukrajine i ukrajinskog naroda jasno je pokazalo da će se rat završiti porazom Rusije, izjavila je ukrajinska delegacija, koju je predstavljao savetnik Stalne misije Ukrajine pri UN Serhij Dvornik, na otvorenoj debati Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o jačanju odgovornosti i kažnjavanja za teška kršenja međunarodnog prava, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, Ukrajina podržava ideju da se stvori specijalni krivični tribunal za kažnjavanje zločina agresije na Ukrajinu.

„Takav tribunal će biti konačni sporazum u ratu za Putina, Šojgua, Gerasimova, Lavrova i druge ruske ratne zločince. Posle 100 dana hrabrog otpora Oružanih snaga i celog ukrajinskog naroda, jasno je da će se ovaj ničim izazvan i neopravdani agresivni rat završiti porazom Rusije. Poraz koji će biti pobeda za ceo civilizovani svet“, rekao je Dvornik.

Prema njegovim rečima, samo u Kijevskoj oblasti nakon povlačenja ruske vojske otkriveno je 1.200 tela ubijenih civila. Broj civilnih žrtava u Mariupolju može se izbrojati tek nakon deokupacije grada.

„Međutim, jasno je da je ubijeno na desetine hiljada ljudi“, dodao je Dvornik.

Prema rečima Dvornika, u Ukrajini se dnevno počini oko 200-300 ratnih zločina, a njihov ukupan broj od početka invazije premašio je 15.000.

Ukrajina poziva sve partnere da se pridruže naporima za obezbeđivanje pravde u okviru Zajedničkog istražnog tima za istragu ratnih zločina Ruske Federacije, u čijem sastavu su i Evrojust i Kancelarija tužioca Međunarodnog krivičnog suda.

Dvornik je napomenuo da su istražitelji već registrovali 1.042 krivična postupka za zločine počinjene nad decom tokom invazije. Najmanje 261 dete je poginulo, 460 povređeno, a 145 je nestalo. Već je utvrđen identitet 11 ruskih vojnika osumnjičenih za zlostavljanje dece, naglasio je Dvornik.

Dvornik je takođe naglasio da će Ukrajina nastaviti da se bori za bezbedan i brz povratak više od 230.000 ukrajinske dece nasilno deportovane u Rusiju.