Papa Franja: Žito ne sme da se koristi kao ratno oružje

Papa Franja: Žito ne sme da se koristi kao ratno oružje

Papa Franja pozvao je vlasti da ukinu blokadu izvoza pšenice iz Ukrajine i poručio da se žito ne sme koristiti kao „ratno oružje“.

Milioni ljudi u svetu, posebno u najsiromašnijim zemljama, zavise od pšenice iz Ukrajine, rekao je papa tokom opšte audijencije na Trgu svestog Petra u Vatikanu, pozivajući na ukidanje blokade.

Agencija Rojters podseća da Ujedinjene nacije upozoravaju da se globalna prehrambena kriza pogoršava, uz pokušaje da se dogovori ukidanje blokade izvoza ukrajinskih žitarica, dok zapadni čelnici okrivljuju Rusiju da svet ucjenjuje hranom.

„Blokiranje izvoza pšenice iz Ukrajine je veoma zabrinjavajuće, jer od toga zavise životi milona ljudi, naročito u siromašnijim zemljama“, rekao je papa i naglasio kako „od srca“ poziva da se ulože svi mogući napori kako bi se rešio taj problem i garantovalo univerzalno pravo na hranu.

„Molim vas! Ne koristite pšenicu, osnovnu namirnicu, kao ratno oružje“, rekao je papa, pozdravljen burnim aplauzom.

Britanska agencija podseća da su rat u Ukrajini i sankcije Rusiji izazvali veliki porast cena žitarica, jestivog ulja, veštačkog đubriva i energenata.

Ukrajina očajnički nastoji da izveze velike zalihe žita kopnenim putem, rekama i železnicom, ali to neće biti dovoljno ako Rusija ne ukine blokadu ukrajinskih luka na Crnom moru, upozorili su zvaničnici prošle sedmice.