CNN: Svetske cene nafte na najvišem nivou u 3 meseca

CNN: Svetske cene nafte na najvišem nivou u 3 meseca

Sirova nafta Brent je u utorak završila na najvišem nivou u skoro tri meseca nakon što je Evropska unija postigla dogovor o zabrani 90 odsto uvoza ruske nafte do kraja godine.

Međutim, nafta je dobro završila sa vrha dana nakon što je novi izveštaj nagovestio da bi OPEK mogao da se sprema da konačno poveća preko potrebnu proizvodnju.

Nafta Brent, svetska referentna vrednost, porasla je za 1% tokom dana, smestivši se na 122,84 dolara po barelu – što je najviše zatvaranje od 8. marta. Ranije na sednici, Brent je trgovao čak 125,28 dolara.

Nakon početnog rasta, američka nafta je završila na 114,67 dolara za barel, što je pad od 0,4% na dan.

Ovo dolazi nakon što je EU sklopila sporazum o delimičnoj zabrani uvoza ruske nafte u pokušaju da kazni Moskvu za invaziju na Ukrajinu. Iako su se nadaleko očekivale nove sankcije, ovaj potez će dodatno otežati globalne zalihe energije.

Evropa je najveći kupac ruske energije, sa oko 2,4 miliona barela ruske sirove nafte koja se šalje u Evropu svakog dana 2021. godine, prema Međunarodnoj agenciji za energetiku.

„Nekako, od sada do kraja godine, svet mora da smisli način da nadoknadi ovaj deficit“, rekao je Endi Lipov, predsednik Lipov Oil Associates-a.

Zbog toga Lipov očekuje da će cene benzina nastaviti da rastu, dostižući njegovu prognozu od 4,75 dolara po galonu na nacionalnom nivou u narednih 10 dana.

Nacionalna cena običnog benzina je u utorak dostigla novi rekord od 4,62 dolara po galonu, prema AAA, što je povećanje od 52% u odnosu na pre godinu dana.

Dobra vest za potrošače je da se tržište nafte ohladilo nakon što je The Vall Street Journal objavio da neke članice OPEK-a razmatraju suspenziju učešća Rusije u sporazumu o proizvodnji nafte. Portparol OPEK-a nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Takav potez bi mogao da otvori put Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima da ubrzaju povratak proizvodnje po strani kada je Covid-19 eruptirao u proleće 2020.

Pogođena ratom i sankcijama, predviđa se da će ruska proizvodnja nafte ove godine značajno pasti. To je povrh nedostataka u snabdevanju unutar OPEK-a koji su sprečili ponudu da zadovolji potražnju.

„Ovo bi omogućilo OPEC+ malo manevarskog prostora da nadoknadi nedostatke u proizvodnji. To bi im dalo pokriće“, rekao je Lipov.