Ukrajinska kontraofanziva izaziva paniku među ruskim snagama

Ukrajinska kontraofanziva izaziva paniku među ruskim snagama

Na jugu Ukrajine situacija je i dalje dinamična i napeta. Okupatori su pojačali granatiranje, uključujući i civilna naselja, ali kao rezultat ukrajinske kontraofanzive na tom području, među ruskim vojnicima se širi panika, saopštila je Operativna komanda Jug, prenosi Ukrinform.

Ruske snage drže zauzete položaje, ne videći uspeha u daljem napredovanju i stoga se fokusiraju na vazdušne, artiljerijske i minobacačke udare.

Rusi su 30. maja dva puta napali ukrajinske položaje sa parom helikoptera Mi-24 i Nikolajevsku oblast. Brojna naselja u pozadini tri puta su bila pod artiljerijskom i MLRS vatrom, usljed čega su najmanje četiri civila ranjena. Ruske snage su pogodile stambene i industrijske objekte u Mikolajevu i predgrađima, oštetivši mlin, fabriku za preradu mesa, veći broj domaćinstava i vodovod.

Kao rezultat uspešne ofanzive ukrajinske vojske u oblasti Južnog Buha, ruske trupe su potisnute iz sela Nikolajevka na severu Hersonske oblasti. Prema OC Jug, ovo je izazvalo paniku među ruskim jedinicama u tom području.

Istovremeno, ukrajinskim raketnim i artiljerijskim udarima eliminisano je 78 ruskih vojnika, a uništeno je i osam glavnih borbenih tenkova, dve haubice, samohodni top „Pion“, dva sistema „Grad MLR“, pet borbenih oklopnih vozila i dva vojna kamiona.

Kako je ranije preneo Ukrinform, pozivajući se na savetnika ministra unutrašnjih poslova Vadima Denisenka, Oružane snage Ukrajine napredovale su u proseku 8-10 km na jugu Ukrajine – u oblastima Hersona i Zaporožja – zaključno sa 29. maja uveče.