Blumberg: EU neće odobriti potpuni ruski naftni embargo

Blumberg: EU neće odobriti potpuni ruski naftni embargo

Brisel predlaže početnu zabranu koja se primenjuje samo na naftu koja se prenosi u moru, navodi Blumberg.

Evropska komisija je predložila pokretanje embarga na rusku naftu odustajanjem od pomorskih isporuka, uz odlaganje zabrane isporuke naftovoda, preneo je u subotu Blumberg, pozivajući se na „ljude upoznate s tim“.

Revidirani predlog poslat je vladama zemalja članica u subotu i ambasadori EU bi mogli da razgovaraju o njemu već u nedelju, navodi novinska agencija.

Izvršna ruka EU kaže da bi isporuke nafte kroz naftovod Druzhba, koji povezuje Rusiju sa Ukrajinom, Belorusijom, Poljskom, Mađarskom, Slovačkom, Češkom, Austrijom i Nemačkom, za sada trebalo da budu pošteđene embarga koji blok želi da uvede na Moskvu zbog njene vojne ofanzive na Ukrajinu.

Predlog navodno ima za cilj da udovolji primedbama Mađarske, koja odugovlači sa šestim paketom sankcija EU Rusiji. Budimpešta većinu svoje nafte dobija iz Rusije i uporedila je potpunu zabranu sa „atomskom bombom“. Druge zemlje bez izlaza na more, uključujući Češku i Slovačku, takođe su izrazile rezerve u vezi sa embargom.

Novi predlog bi Mađarskoj dao više vremena da pronađe zamenu za rusku naftu.

Što se tiče snabdevanja morem, sve države EU treba da odustanu od ruske nafte koju dopremaju tankerima za šest meseci i rafinisanih naftnih derivata za osam meseci, rekli su izvori.

Evropska komisija je takođe predložila ograničavanje ponovnog izvoza ruske nafte iz cevovoda u druge zemlje članice ili treće zemlje kao deo nacrta.

Predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen rekla je za MSNBC ranije ove nedelje da blok ne može da uvede trenutnu zabranu ruske nafte jer bi predsednik Vladimir Putin „mogao da prenese naftu koju ne prodaje EU na svetsko tržište, gde cene će porasti, i prodati za skuplje – i to bi mu napunilo ratne sanduke.”

Međutim, Fon der Lajen je insistirala na tome da prevazilaženje zavisnosti od ruske nafte i gasa ostaje jedan od glavnih ciljeva EU na duži rok.

„S vremenom ono što radimo je da se oslobodimo sveukupne zavisnosti od ruskih fosilnih goriva, sva tri, i da se više nikada ne vratimo… Ako je bilo šta što je Putin postigao, to je da je izgubio svog najboljeg klijenta i Evropa nikada neće doći nazad, a on nas je gurnuo – i to je dobro – u pravcu obnovljive energije“, rekla je ona.