Blumberg: Azija nadmašuje Evropu kao najveći kupac ruske nafte

Blumberg: Azija nadmašuje Evropu kao najveći kupac ruske nafte

Isporuke u aprilu su preusmerene u Indiju i Kinu.

Azijske zemlje postale su najveći uvoznici ruske nafte po prvi put u aprilu 2022. godine, pretekavši Evropu, objavio je u petak Blumberg, pozivajući se na analitičku firmu Kpler sa sedištem u Singapuru.

Otprilike 71,7 miliona barela ruske nafte isporučeno je u Aziju prošlog meseca, što je više nego dvostruko više nego što je Rusija isporučila regionu pre pokretanja vojne operacije u Ukrajini. Proistekle sankcije Zapada i pretnja zabranom nafte primorali su Moskvu da preusmeri pošiljke i, prema publikaciji, isporuke u Aziju rastu velikom brzinom.

„Neki od zainteresovanih kupaca u Aziji su više motivisani ekonomijom, a ne političkim stavom“, rekla je Džejn Ksi, viši analitičar nafte u Kpleru, a citira Blumberg.

Većina preusmerene ruske nafte isporučena je u Indiju i Kinu. Rusija je nedavno ponudila pozamašan popust od 25% na svoju naftu, a mediji navode da su je i Indija i Kina poslednjih nedelja diskretno kupuju po nižoj ceni.

Azija dobija rusku naftu morskim putem. Prema industrijskim konsultantima FGE, obim nafte koja se transportuje morem povećaće se za 45 do 60 miliona barela u bliskoj budućnosti zbog širenja trgovine Rusije sa Azijom. Od 26. maja, oko 57 miliona barela ruske vodeće nafte Urals i 7,3 miliona barela Dalekog istoka ESPO nafte je navodno bilo u tranzitu u moru, naspram samo 19 miliona Urala i 5,7 miliona ESPO nafte krajem februara, prema Kpleru.