Poljskoj ponestaje uglja

Poljskoj ponestaje uglja

Zemlja se suočava sa nestašicom zbog ruske zabrane snabdevanja.

Poljske kompanije ograničile su prodaju uglja u zemlji nakon što su blokirale uvoz iz Rusije, rekao je zamenik ministra za državnu imovinu Pjotr Pizik tokom svog govora u parlamentu u petak.

On je objasnio da je potražnja za sirovinama u zemlji daleko veća od domaće proizvodnje. „Kompanije… su odlučile da uvedu ograničenja prodaje kako bi što većem broju kupaca obezbedili gorivo za narednu grejnu sezonu“, objasnio je Pizik.

On je priznao da je situacija u zemlji teška i da se potrošači suočavaju sa poteškoćama u nabavci uglja.

Ruska zabrana uglja dovela je i do špekulacija o cenama. Poljski mediji izvještavaju o dugim redovima u blizini skladišta uglja vođeni velikom potražnjom, iako je sezona grijanja već završena.

Kako prenosi portal Onet, više od 100 vozila već je stajalo u redu na skladištu uglja u Goržice Velkie.

Usred nestašice, mnogi vlasnici domaćinstava bili su primorani da kupuju ugalj od preprodavaca po ceni od 2.500 do 3.000 zlota po toni (700-800 dolara), što je mnogo više od zvanične cene od oko 1.000 zlota (234 dolara).

Poljska već godinama uvozi ruski ugalj, koji čini oko 20% domaće potrošnje. Oko 9,4 miliona tona je uvezeno u Poljsku 2020. godine i uglavnom se koristilo za grejanje individualnih domaćinstava. Nacija takođe uvozi oko 50% svog gasa i preko 60% nafte koju prerađuje iz Rusije.

Međutim, od početka vojnog sukoba u Ukrajini, Varšava poziva na potpunu zabranu ruskih energenata. Varšava je u martu saopštila da će okončati sav uvoz ruske energije, uključujući naftu, gas i ugalj do kraja 2022.