Kuleba: Rusija suprotstavlja Afriku, Bliski istok, Aziju protiv Ukrajine

Kuleba: Rusija suprotstavlja Afriku, Bliski istok, Aziju protiv Ukrajine

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba govorio je o narativima usmerenim protiv njegove zemlje koje Rusija aktivno širi među svojim simpatizerima, prenosi Ukrinform.

Prema Kulebinim rečima, prvi narativ je da je otpor Ukrajine uzaludan i da zemlja ne treba da gaji nikakvu nadu u bilo šta dobro jer će na kraju Zapad odustati od toga. Narativ 2 je da je Ukrajina skrenula pažnju sveta sa rešavanja drugih problema, dok se Zapad fokusirao na pomoć Ukrajini, umesto da rešava sva druga pitanja i tretira sve jednako.

„Na ovaj način Rusi pokušavaju da sukobe Afriku, Bliski istok, a delom i Aziju protiv Ukrajine, protiv naših partnera, tvrdeći da ih na neki način diskriminišemo“, rekao je visoki diplomata.

Kuleba je naveo da će se nadležni vrlo ozbiljno pozabaviti ovim argumentom jer se, uprkos apsolutnoj neutemeljenosti, „probija“. Istovremeno, po Kulebinom mišljenju, to svedoči o efikasnosti vlade koja je uspela da skrene međunarodnu pažnju na rat koji Rusija vodi i mobiliše podršku Zapada.

Narativ 2, rekao je Kuleba, je da je jedini problem svetske prehrambene krize vezan za sankcije koje su uvedene Rusiji, na taj način tražeći da se ta ograničenja ukinu. S tim u vezi, Ukrajina odgovara da je jedini razlog za prehrambenu krizu ruska agresija na Ukrajinu, a ne sankcije.

Pored toga, Kuleba je primetio da je u raznim razgovorima jasno naslutio sledeću tezu: „Zašto se Ukrajina tako očajnički opire, nanoseći tako nesagledive patnje sopstvenom narodu i zemlji? Ako je rat tako težak, ako je sve tako komplikovano, morate sesti i pregovarati. Morate pregovarati sa Rusijom, bez obzira na cenu sporazuma.

On je komentar nazvao zaista „bolnim“ jer ne poštuje žrtvu ukrajinskog naroda u ratu, boreći se za svoju slobodu.

„Ne želim da imate utisak da su to mejnstrim, dominantne misli. Ne, nisu mejnstrim. To su narativi koje Rusija sve više okreće. I neki ih shvataju“, Kuleba rekao.

Kako je Ukrinform ranije preneo, Kuleba je 25. maja rekao da Ukrajina neće praviti ustupke Vladimiru Putinu jer je strategija njegovog smirivanja, primenjena od 2014. do početka invazije u punom obimu, već propala i više nema šanse da uspeh.