Rusija kreira aplikaciju za regrutovanje stranaca?

Rusija kreira aplikaciju za regrutovanje stranaca?

Ruske obaveštajne službe navodno razvijaju sistem prikrivenog uticaja na stanovnike stranih nacija koje govore ruski, koji će biti integrisan u servisnu platformu, navodi Gildhol pozivajući se na izvore u ukrajinskoj obaveštajnoj zajednici, prenosi Ukrinform.

Spoljna obaveštajna služba Ruske Federacije (SVR), koja deluje pod okriljem Rossotrudničestva, razvija digitalnu platformu i mobilnu aplikaciju Sootečestvenniki (Sunarodnici), čiji je glavni cilj da pojača ruski uticaj na politiku stranih vlada, kao i da regrutuju Ruse koji žive u inostranstvu i strane državljane.

Projekat se predstavlja kao aplikacija koja pruža pristup nizu javnih i privatnih usluga za Ruse koji žive u inostranstvu, međutim, svi građani koji govore ruski u stranim zemljama su još jedan deo ciljne publike (tzv. „baza za zapošljavanje“).

Poseban fokus je stavljen na multimedijalni deo aplikacije, koji će igrati propagandnu ulogu koja se obično dodeljuje medijima pod ruskom državom (Sputnjik, RT) koji su u poslednje vreme blokirani u više jurisdikcija. Projekat uz pomoć ruske vlade prati socio-ekonomsku situaciju uz pomoć svojih korisnika u svojim zemljama prebivališta. U međuvremenu, lojalniji korisnici mogli su da obavljaju pojedinačne zadatke za novčanu nagradu.

Projektom će u potpunosti upravljati Rossotrudničestvo, čije su operacije postale primetno komplikovane u mnogim zemljama zbog negativne percepcije Rusije od strane lokalnog stanovništva. Za tehnički deo projekta, čiji je ukupan budžet procenjen na 250 miliona rubalja, zaduženo je AD „Analitički centar“ (koji je stvorila Seldon grupa zajedno sa državnom korporacijom Rostec).

Ukrajinski obaveštajci napominju da, ako bude sproveden, projekat nosi rizike kako za bezbednost zemalja u kojima će SVR promovisati aplikaciju, tako i za krajnje korisnike čiji će lični podaci, suprotno zakonu, pasti u ruke ruske obaveštajne službe.

Kao kontrameru takvom uticaju, analitičari ukrajinske obaveštajne službe su naveli tri opcije koje strane vlade treba da razmotre: ograničenje distribucije proizvoda (zabranom iz AppStore-a i Google Plai-a), sudska zabrana za kršenje zakona o prikupljanju ličnih podataka i kampanju podizanja svesti korisnika. (posebno govornici ruskog) o opasnostima korišćenja informacionih proizvoda vezanih za ruske obaveštajne službe.