Putin najavljuje povećanje penzija i minimalne zarade

Putin najavljuje povećanje penzija i minimalne zarade

Predsednik Vladimir Putin najavio je da će državne penzije i minimalna zarada značajno porasti u Rusiji od 1. juna.

Kako prenosi državna novinska agencija TASS, Putin je to saopštio na sastanku Državnog saveta.

„Dugo smo razgovarali o ovom pitanju sa vladom, bilo je nesuglasica unutar vlade i rešenje je razrađeno“, rekao je on, prenosi TASS. „Predlažem da se penzije neradnih penzionera povećaju za 10 odsto od 1. juna.

„Naš glavni zadatak je da obezbedimo [a] dalje povećanje minimalne zarade, kako bi nivo primanja građana značajno premašio visinu egzistencijalne stope“, dodao je on.

Neka pozadina: Penzije su povećane za 8,6% na početku godine, ali je inflacija ove godine naglo porasla. Putin je rekao da je trenutno 17,5 odsto, ali će do kraja godine pasti na 15 odsto. On je, međutim, negirao da je skok inflacije vezan za sukob u Ukrajini.

„Tekuća godina nije laka. Od početka kumulativna inflacija je premašila 11%. Ali kada kažem ‘nije lako’ to uopšte ne znači da su sve te poteškoće povezane sa ovom specijalnom vojnom operacijom, jer u zemljama koje rade ne obavljaju nikakve operacije, recimo, preko okeana, u Severnoj Americi, u Evropi, inflacija je uporediva.A ako pogledate strukturu njihove privrede — čak je veća od naše, a u nekim susednim zemljama je višestruko veća, “, rekao je Putin.